دکتر علیرضا جباری » علائم اعتیاد به ماده مخدر گل و درمان آن
مدت زمان مطالعه ۱۲ دقیقه

علائم اعتیاد به ماده مخدر گل و درمان آن

این روزها نام ماده مخدر گل زیاد به گوشمان می رسد. ماریجوانا که با نام گل در میان افراد شناخته می شود، یکی از مشتقات شاهدانه محسوب می شود. مصرف گل، این مادّه مخدر تاثیر مستقیمی بر سیستم اعصاب مرکزی دارد. به همین دلیل تاثیرات مخربی بر ذهن و روان افراد دارد. در این مطلب سعی داریم تا بیشتر با مادّه مخدر گل آشنا شویم و با تاثیرات آن روی مغز افراد آشنا شویم. قبل از شر.ع مطلب، صحبت های دکتر علیرضا جباری، رواندرمانگر و متخصص اعصاب و روان را در این خصوص می شنویم.

منظور از ماده مخدر گل چیست؟

ماریجوانا که در میان مردم با نام های گراس، علف، سیگاری و گل شناخته می شود یکی از داروهای روان گردان محسوب می شود. مواد گل کشیدنی از گیاه شاهدانه گرفته می شود. گیاه شاهدانه حاوی مقدار زیادی تتراهیدروکانابینول یا THC است که بر اعصاب مرکزی تاثیر می گذارد.
مصرف این مادّه باعث ایجاد توهم برای فرد می شود و احساسات را به صورت غیرطبیعی تغییر می دهد. این مادّه در دراز مدت می تواند بی انگیزگی مزمن در فرد ایجاد کند. در ادامه با تاثیرات این مادّه مخدر بیشتر آشنا خواهیم شد.

مصرف گل

علائم مصرف گل

علائم اعتیاد به ماریجوانا شامل علائم جسمی و روانی است که می‌تواند تأثیرات طولانی مدت و جدی بر روی سلامت فرد داشته باشد . در ادامه برخی از علائم مشهود مصرف گل ذکر شده است:

۱- افزایش تحمل

با مصرف مکرر و مداوم ماریجوانا، شخص ممکن است به تدریج به مقدار بیشتری از ماده نیاز داشته باشد تا تأثیر مشابه را حاصل کند. این افزایش تحمل می‌تواند نشانهٔ اعتیاد باشد.

۲- انشطاح

افرادی که به ماریجوانا اعتیاد دارند، ممکن است حاشیه‌نشین شوند و کمتر به فعالیت‌های روزمره و اجتماعی شرکت کنند. آنها ممکن است وقت زیادی را صرف مصرف ماریجوانا کنند و از تعاملات اجتماعی کاسته شوند.

۳- کاهش عملکرد تحصیلی یا شغلی

اعتیاد به ماریجوانا می‌تواند تأثیرات منفی بر عملکرد تحصیلی یا شغلی داشته باشد. افراد ممکن است توانایی تمرکز، حافظه و یادگیری را از دست دهند و به علت مشکلات روانی و جسمی که ناشی از مصرف ماریجوانا است، عملکرد کاری یا تحصیلی خود را نتوانند به خوبی انجام دهند.

۴- عوارض جسمانی

مصرف ماریجوانا برای مدت طولانی ممکن است به عوارض جسمانی منجر شود. این عوارض می‌تواند شامل کاهش سلامت ریه، مشکلات تنفسی، ضربان قلب نامنظم، سرطان ریه و مشکلات گوارشی باشد.

۵- وابستگی روانی

اعتیاد به ماریجوانا ممکن است باعث وابستگی روانی شود. افراد ممکن است به طور روزانه و بدون توجه به عواقب منفی، به ماریجوانا نیاز داشته باشند و در صورت عدم مصرف، علائم انسدادی و اضطراب روانی تجربه کنند.

حالت چشم بعد از کشیدن گل

قرمزی چشم به دلیل تحریک یا التهاب، تورم ناحیه اطراف چشم، ایجاد خارش یا سوزش به دلیل حساسیت یا واکنش به مواد موجود در گل و در نهایت آبریزش چشم از شایع ترین نشانه های تغییر حالت چشم بعد از کشیدن گل است که باید نسبت به آن در اطرافیان خود که مشکوک به اعتیاد گل هستند، حساس باشید.

عوارض مواد مخدر گل یا ماریجوانا

اعتیاد به گل یا ماریجوانا می‌تواند عوارض جدی برای سلامتی فرد داشته باشد. در ادامه برخی از عوارض احتمالی اعتیاد به گل را بررسی می‌کنیم:

+ تاثیرات روانی مصرف گل

تاثیرات گل بر روی روح و روان فرد نیز مخرب است و می تواند بر بسیاری از کارهای روزمره او تاثیرگذار باشد. از میان این تاثیرات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خنده های بی مورد
  • عدم تمرکز و حواس پرتی
  • پراشتها شدن
  • فراموشی
  • خواب آلودگی همیشگی
  • بیان حرف های نامفهوم و نامرتبط
  • افسردگی شدید
  • تغییر عادت های غذایی
  • وحشت زدگی و اضطراب شدید
  • پارانویا و رفتارهای عصبی
  • افزایش میل به انزوا و تنهایی
  • بی قراری مداوم

+ تاثیرات جسمانی گل بر بدن

از میان عوارض این مادّه مخدر بر روی بدن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش ضربان قلب
  • قرمزی چشم
  • خشک شدن دهان و گلو
  • بروز مشکلات تنفسی
  • ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن
  • بروز برونشیت
  • بروز مشکلات جنسی
  • سرگیجه
  • اختلالات حرکتی
  • کاهش حافظه کوتاه مدت
  • آهسته شدن تکلم
  • بوی بد دهان

+ تأثیرات اجتماعی و شخصیتی

اعتیاد به گل می‌تواند تأثیرات منفی روی زندگی اجتماعی و روابط فردی داشته باشد. این مشکل ممکن است منجر به ایزوله شدن از خانواده و دوستان، مشکلات در سازگاری اجتماعی، کاهش عملکرد تحصیلی یا شغلی، افزایش خطر وقوع تصادفات رانندگی و مشکلات قانونی شود.

+ وابستگی و سندرم قطع

گل می‌تواند به وابستگی فیزیکی و روانی منجر شود. در صورت قطع یا کاهش مصرف، ممکن است افراد تحت تأثیر سندرم قطع قرار بگیرند که شامل علائمی مانند اضطراب، خواب آلودگی، افسردگی، تحریک شدید، افزایش تعریق و سایر علائم فیزیکی و روانی است.

معمولاً اثرات مخرب گل بر روی جسم در بلند مدت خود را نشان می دهد و حتی گزارش هایی از ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی نیز دریافت شده است.

+ تاثیرات روانی مصرف گل

تاثیرات گل بر روی روح و روان فرد نیز مخرب است و می تواند بر بسیاری از کارهای روزمره او تاثیرگذار باشد. از میان این تاثیرات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خنده های بی مورد
  • عدم تمرکز و حواس پرتی
  • پراشتها شدن
  • فراموشی
  • خواب آلودگی همیشگی
  • بیان حرف های نامفهوم و نامرتبط
  • افسردگی شدید
  • تغییر عادت های غذایی
  • وحشت زدگی و اضطراب شدید
  • پارانویا و رفتارهای عصبی
  • افزایش میل به انزوا و تنهایی
  • بی قراری مداوم

عوارض گل بر مغز

  1. استفاده مکرر از مخدر گل می‌تواند به کاهش توانایی حافظه و یادگیری اطلاعات جدید منجر شود.
  2. تغییرات در خلق و خو جوری که احساساتی مانند اضطراب، افسردگی یا تغییرات خلق و خو را شدید تر تجربه خواهید کرد.
  3. توانایی تمرکز و توجه کاهش مییابد.
  4. در برخی افراد، به ویژه کسانی که سابقه خانوادگی مشکلات روانی دارند، مصرف گل می‌تواند خطر ابتلا به روان‌پریشی را افزایش دهد.
  5. اعتیاد شدید می آورد و ترک آن سخت میشود
  6. مصرف گل تأثیر منفی بر هماهنگی و زمان واکنش دهی بدن و ذهن خواهد داشت

آیا مصرف گل اعتیادآور است؟

بسیاری از سودجویان اذعان می کنند که این مادّه اعتیادآور نیست اما باید گفت که مصرف گل به قدری خطرناک و اعتیادآور است که حتی یک بار مصرف آن باعث میل به مصرف دوباره می شود. این داروی مخدر وابستگی شدیدی ایجاد می کند و باعث از کار افتادن قسمتی از مغز می شود که وظیفه آرام بخشی را دارد. از سوی دیگر، اگر مصرف این مادّه روانگردان از سنین پایین شروع شود، می تواند باعث مصرف دیگر مواد مخدر از جمله شیشه شود.

↫ عوارض اعتیاد به گل از زبان دکتر علیرضا جباری:

۰۵:۲۳
truncate dir-rtl

فیلم مصرف گل

ماریجوانا یا گل چرا و چه صورت مصرف می‌شود؟

پوشش این مادّه شبیه به سیگار است و به صورت رولی استفاده می شود. سیگار حاوی گل می سوزد و دود زیادی تولید می کند. این مادّه مخدر بودی تندی دارد و به راحتی قابل تشخیص است.

متاسفانه میان اکثر مردم این باور اشتباه وجود دارد که مصرف گل باعث کاهش وزن و تناسب اندام می شود. به همین دلیل، در بعضی از داروهای لاغری این مادّه مخدر وجود دارد و بسیاری از جوانان به منظور لاغری قرص ها و داروهای لاغری حاوی مادّه مخدر گل را مصرف می کنند.

ماریجوانا

بعد از مصرف گل چه بخوریم؟

بعد از مصرف گل و برای ترک آن، فرد احساس گرسنگی یا عطش شدید را تجربه خواهد کرد. در این دوره میوه‌های تازه مانند سیب، موز یا توت‌ها می‌توانند انرژی و ویتامین‌های لازم را فراهم کنند، هویج یا خیار با کمی ماست یا دیپ می‌توانند گزینه‌های خوشمزه و سالمی باشند، آجیل‌ها، دانه‌ها یا پاپ‌کورن بدون چربی‌های اضافه هم گزینه‌های خوبی هستند، تخم‌مرغ، ماست یونانی یا سینه مرغ می‌توانند حس سیری بیشتری فراهم کنند، نوشیدن آب یا چای گیاهی برای هیدراته ماندن و کاهش خشکی دهان مهم است و در کنار آن نان کامل، برنج قهوه‌ای یا سیب‌زمینی می‌توانند انرژی لازم را تأمین کنند.

ترک گل یا ماریجوانا ممکن است؟

شاید ترک اعتیاد به گل سخت باشد اما نشد ندارد. روش و نحوه ترک گل برای هر فردی متافاوت است. ترک این ماده به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد از جمله:

  • میزان مصرف
  • مدت مصرف
  • وضعیت روانی فرد
  • وضعیت جسمانی فرد

از آن جایی که این مادّه تاثیر مستقیم بر روان فرد دارد، حتماً باید ترک آن زیر نظر یک روانپزشک خوب انجام شود. روانشناس با کار کردن روی ذهن فرد دارای اعتیاد به گل، او را به لزوم ترک ترغیب می کند.

فرق وید با گل

وید همان شیره حشیش) و مخدر گل همان پوشش گیاه کانابیس است که هر دو از گیاه کانابیس به دست می‌آیند پس در اصل تفاوت زیادی باهم ندارند با اینحال در روش مصرف این دو مخدر، ترکیبات شیمایی سازنده آن، و عوارض و تاثیراتی که بر سلامت فرد میگذارند و قوانین و مجازات مصرف آن ها در کشورهای مختلف تفاوت هایی وجود دارد. گل معمولا با سیگار، پیپ یا قلیان مصرف می‌شود، در حالی که وید می‌تواند در داروهای خوراکی، روغن‌ها و دیگراشکال اینچنینی مصرف شود. از طرف دیگر وید به دلیل غلظت بالای THC، اثرات قوی‌تر و سریع‌تری داشته و احساس نشئگی بیشتری ایجاد کند.

تشخیص مصرف گل

تشخیص اعتیاد به ماریجوانا و مصرف گل باید توسط یک روانپزشک یا متخصص درمان اعتیاد بر اساس تجمع نشانه‌ها و علائم مرتبط با مصرف ماریجوانا، تأثیرات آن بر زندگی روزمره و وابستگی روانی و جسمی صورت گرفته و بسته به شرایط بیمار درمان اصولی برای او تنظیم گردد. به طور کلی روش‌های تشخیص اعتیاد به ماریجوانا را میتوان در ۳ روش اصلی تقسیم بندی کرد:

۱) مصاحبه و ارزیابی

روانپزشک با شما مصاحبه خواهد کرد و سوالاتی دربارهٔ الگوی مصرف ماریجوانا، تأثیرات آن بر زندگی روزمره، علائم جسمی و روانی و امکان وجود وابستگی و علاقهٔ شما به قطع مصرف خواهد پرسید.

۲) بهره گیری از ابزارهای ارزیابی

روانپزشک ممکن است از ابزارهای ارزیابی استفاده کند که به شما کمک می‌کند درک بهتری از میزان وابستگی و عواقب مصرف ماریجوانا داشته باشید. این ابزارها ممکن است شامل پرسشنامه‌های استاندارد ارزیابی اعتیاد و مقیاس‌های روانشناختی باشند.

۳) تشخیص ترکیبی

روانپزشک ممکن است از ترکیب روش‌های مختلف برای تشخیص اعتیاد استفاده کند. این شامل ارزیابی نشانه‌های جسمی و روانی، تاریخچهٔ مصرف و عواقب آن، تشخیص بر اساس معیارهای روانپزشکی و تشخیص بر اساس دستورالعمل‌های تشخیصی مربوطه می‌شود.

راهکارهای ترک اعتیاد به گل

ترک اعتیاد به گل یک فرایند چالش‌برانگیز است، اما با رویکردها و راهکارهای مناسب، می‌توان موفقیت آمیز بود. در ادامه چند راهکار برای کمک به ترک اعتیاد به گل را بررسی می‌کنیم:

↵ تحقیق و آگاهی

اطلاعات دقیق در مورد اعتیاد به گل، عوامل تحریک‌کننده، تأثیرات آن بر سلامتی و راهکارهای ترک اعتیاد ضروری است. با مطالعه و درک عمیق تر درباره مشکل خود، می‌توانید بهترین راه‌حل‌ها را برای ترک اعتیاد پیدا کنید

↵ حمایت خانواده و دوستان

داشتن حمایت و تشویق خانواده و دوستان نقش بسیار مهمی در ترک اعتیاد به گل دارد. آنها می‌توانند شما را در مواجهه با چالش‌ها، ارائه اطلاعات و راهنمایی و حمایت روحی تقویت کنند.

↵ مراجعه به روانپزشک یا روان درمانگر متخصص

مشاوره از متخصصین و مشاوران اعتیاد می‌تواند به شما در مدیریت اعتیاد کمک کند. آنها می‌توانند به شما راهنمایی کنند و استراتژی‌های مؤثر برای تغییر رفتار و مدیریت نیازها و تحریک‌های مرتبط با گل را ارائه دهند.

↵ شرکت در گروه‌های پشتیبانی

شرکت در گروه‌های پشتیبانی می‌تواند به شما انگیزه و حمایت از سایر افرادی که در راه ترک اعتیاد مشغول هستند، بدهد. این گروه‌ها فرصتی است برای به اشتراک گذاشتن تجربیات، یادگیری از دیگران و درک بهتر از اعتیاد به گل.

↵ مدیریت استرس

بسیاری از افراد به گل روی می‌آورند تا با استرس و فشارهای زندگی مقابله کنند. یکی از راهکارهای مهم در ترک اعتیاد به گل، یادگیری روش‌های مؤثر مدیریت استرس است. این می‌تواند شامل ورزش، تمرینات تنفسی، مدیتیشن، یوگا و روش‌های دیگری باشد که به شما کمک می‌کند استرس را کاهش دهید.

↵ تعیین اهداف و تغییر سبک رفتاری

تعیین اهداف محقق‌پذیر و تغییر رفتارهای مرتبط با گل می‌توصیه می‌کنم بهترین راهکارهای ترک اعتیاد به گل را با یک متخصص مشورت کنید، زیرا هر فرد و هر موقعیتی ممکن است نیازها و شرایط منحصر به فردی داشته باشد. همچنین، در صورت نیاز، به داروها و درمان‌های جایگزین نظیر نیکوتین‌گوم و چسب نیکوتین نیز می‌توانید روی بیاورید. همیشه به خودتان و تلاش‌هایتان اعتماد کنید، زیرا ترک اعتیاد به گل یک فرایند طولانی و تحمل می‌طلبد.

لزوم مراجعه به بهترین روانپزشک برای ترک اعتیار به گل

برای ترک اعتیاد به گل مهم ترین نکته اراده فرد است. در مرحله بعدی، انتخاب یک روانشناس خوب اهمیت بسیاری دارد چرا که فرد علاوه بر اعتیاد به این مادّه به مشکلاتی مانند افسردگی و اضطراب شدید نیز مبتلا است. روانپزشک ترک گل حین جلسات ترک، با کار کردن بر روی ذهن فرد، علاوه بر رفع آسیب های مغزی ایجاد شده، عوارض جانبی این مشکل را نیز برطرف می کند. در بعضی موارد روانپزشک دارویی تجویز می کند تا روند ترک آسان تر انجام شود. روانپزشک خوب برای ترک گل باید ویژگی های زیر را داشته باشد:

  • از سرزنش کردن فرد خودداری کنید و بی طرفانه به درمان او بپردازد؛
  • شخصیت بیمار را در نظر بگیرد و سلامت او را مدنظر قرار دهد؛
  • تسلط کافی در درمان اعتیاد داشته باشد؛
  • صبور و باحوصله باشد؛
  • متخصص در حوزه روان درمانی و روانپزشکی باشد.

در نهایت…

در این مطلب سعی داشتیم تا به بررسی مادّه مخدر و مخرب ماری جوانا که با نام گل در ایران مشهور است آشنا شویم. در مورد مزایا و معایب آن و تاثیرات سویی که بر روی جسم و روان فرد می گذارد صحبت کردیم. فراموش نکنیم که بسیاری از جوانانی که در دام این مشکل افتاده اند، به راحتی و با کمک شما و یک روانپزشک خوب می توانند در ترک این مادّه موفق شوند.

*~ سوالات متداول درباره اعتیاد به گل ~*

۱.آیا مصرف گل مضر است؟

مصرف گل می‌تواند عوارض جسمانی و روانی داشته باشد. اثرات مضر آن شامل افزایش خطر بروز مشکلات روانی، اختلالات روان‌شناختی و مشکلات جسمانی مانند التهاب ریه و کاهش عملکرد تناسلی است.

۲. گل یا ماریجوانا برای مصارف پزشکی استفاده می‌شود؟

بله، برخی از ترکیبات موجود در گل ممکن است برای مصارف پزشکی مفید باشند، مانند درمان درد مزمن یا کاهش تعریق ناشی از برخی بیماری‌ها. اما استفاده پزشکی از گل تحت نظارت و دستور پزشک قرار می‌گیرد.

۴. آیا می‌توان از اعتیاد به گل خلاص شد؟

ترک اعتیاد به گل یک فرایند چالش‌برانگیز است و ممکن است نیاز به روش‌ها و درمان‌های متنوعی داشته باشد. همکاری با متخصصین اعتیاد و مشاوران می‌تواند در این فرایند کمک کننده باشد.

۵. مصرف گل یا ماریجوانا قانونی است؟

مصرف گل در بسیاری از کشورها قانونی نیست و به عنوان یک ماده مخدر تلقی می‌شود و ایران هم به همنی صورت است. با این حال، در برخی از نقاط جهان، مصرف گل برای مصارف پزشکی یا تفریحی به طور محدود قانونی است.

دکتر علیرضا جباری

دکتر علیرضا جباری

متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر در تهران، دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان،  دارای گواهینامه بین الملی در درمان های متمرکز بر هیجان Emotion focused therapy تحت نظر Juliett beeking، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دوره تخصصی رواندرمانی و تراپی تحت نظر اساتید و سوپرویژن از اساتید مربوطه، روانپزشک و رواندرمانگر سازمان بین اللملی پزشکان بدون مرز در پروژه جنوب تهران از سال 98 تا کنون، روانپزشک و رواندرمانگر در بیمارستان بین اللملی کیش از سال 97 تا کنون
برچسب ها:
مقالات مرتبط
راه های درمان فوبیا و انواع آن

راه های درمان فوبیا و انواع آن

فوبیا یا هراس زدگی از جمله اختلالات روان شناختی است که در افراد مختلف موجب بروز ترس و هراس در موقعیت های خاص می گردد. فوبیا در دسته اختلالات اضطرابی قرار می گیرد و با علائم و نشانه هایی خاص همراه...

اختلال شخصیت اسکیزوئید 

اختلال شخصیت اسکیزوئید 

اختلال شخصیت اسکیزوئید (SPD) یک بیماری مزمن و فراگیر است که با انزوای اجتماعی و احساس بی تفاوتی نسبت به افراد دیگر مشخص می شود. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، اغلب به عنوان افراد دور یا گوشه...

درمان وسواس فکری بدون دارو

درمان وسواس فکری بدون دارو

درمان وسواس فکری بدون دارو امکان‌ پذیر است و می‌توان با استفاده از روش‌ های روان ‌درمانی مانند رفتار درمانی شناختی (CBT)، مدیتیشن، تمرینات آرامش‌بخش و ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی، به طور موثری...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × دو =