دکتر علیرضا جباری » اختلال اضطراب
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

اختلال اضطراب

اضطراب، واکنش طبیعی است در برابر استرس و می تواند در برخی شرایط و موقعیت ها مفید هم باشد. اضطراب می تواند ما را نسب به خطر آگاه و توجه ما را نیز بیشتر کند. اختلال اضطراب با احساس های طبیعی مانند عصبی شدن تفاوت دارد. اختلال اضطراب، شایع ترین نوع اختلالات ذهنی است و تقریبا می توانیم بگوییم که سی درصد بزرگسالان گرفتار آن هستند. اما خوش بختانه، روش های درمانی متعددی برای رفع این اختلال وجود دارد. دنبال کردن اقدامات درمانی کمک می کنند تا افراد سریع تر به زندگی عادی خود  برگردند.

اضطراب می تواند به دلیل نگرانی در خصوص آینده باشد و عمدتا با گرفتگی و اسپاسم عضلانی و یا خودداری از برخی رفتارها همراه می باشد.ترس، واکنش احساسی است که در لحظه نشان داده می شود. معمولا افراد یا در این حالت باقی می مانند و یا از آن فرار می کنند.اختلال اضطراب می تواند مانع از انجام کارها و یا قرارگیری در موقعیت هایی شود که با تشدید علائم همراه است. مواردی مانند محل کار، رفتن به مدرسه و یا روابط فردی و اجتماعی.

در کل، برای افرادی که در آن ها اختلال اضطراب تشخیص داده می شود، ترس و یا اضطراب می تواند توانایی انجام بسیاری از کارها را برای فرد مختل کند.

انواع اختلال اضطرابی

انواع اختلال اضطراب

انواع مختلفی اختلال اضطراب وجود دارد، از جمله: اختلال اضطراب فراگیر، وحشت زدگی، فوبیا، اختلال اضطراب اجتماعی (جمع هراسی)

  • اختلال اضطراب فراگیر

این نوع اختلال با نگرانی دائمی همراه است که می تواند کارهای روزانه را نیز مختل کند. این نگرانی ادامه دار می تواند با علائم فیزیکی مانند سردرد، بی قراری، احساس خستگی، از دست  دادن تمرکز و یا گرفتگی و اسپاسم عضلات همراه باشد. معمولا فرد همواره نگران مسئولیت ها، کارها، سلامت خانواده و حتی مسائل کوچک نیز می باشد.

  • وحشت زدگی

علامت اصلی این اختلال، حملات پانیک است که با مشکلات روانی و فیزیکی همراه می باشد. از جمله علائم وحشت زدگی می توان به تعریق، لرزش بدن، بالا رفتن ضربان قلب، احساس تنگی نفس، درد قفسه سینه، بی حس شدن بدن، دردهای شکمی و تهوع اشاره کرد. این اختلال عمدتا در سنین ۲۲-۲۳ دیده می شود.

  • فوبیا

فوبیا همان ترس است. ترس نسبت به موضوعی خاص، شرایط و یا فعالیت هایی که آسیب و ضرری را به همراه ندارند. افراد مبتلا می دانند که میزان ترس شان زیاد است، اما نمی توانند آن را کنترل کنند.

  • اختلال اضطراب اجتماعی (جمع هراسی)

افراد مبتلا به این اختلال می ترسند در روابط اجتماعی شان رد شوند و یا هنگام قرارگیری در اجتماع، دچار اضطراب و ناراحتی خواهند شد. این اضطراب می تواند بر روی عملکرد روزانه شان نیز تاثیر بگذارد.

دکتر علیرضا جباری روانپزشک و رواندرمانگر هستند ، شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۲۲۵۴۹۰۸۲ تماس بگیرید .

عوامل موثر در بروز اختلال اضطراب

علت اصلی بروز اختلال اضطراب به طور قطعی مشخص نیست، اما می تواند که مجموعه ای از عوامل ژنتیکی، محیطی و یا روانی دخیل باشند. اختلال اضطراب می تواند زمینه خانوادگی داشته باشد. در ادامه به برخی از اصلی ترین علائم اضطراب اشاره می کنیم:

  • احساس لرزش در معده
  • احساس سرگیجه
  • احساس بی قراری
  • درد در ناحیه سر، کمر و سایر نقاط
  • اختلال در تنفس و افزایش سرعت آن
  • بهم ریختن ضربان قلب
  • عرق کردن یا گر گرفتگی
  • اختلال بی خوابی
  • حالت تهوع
  • دندان قروچه

تمامی این علائمی که به آن ها اشاره کردیم پس از از بین رفتن شرایط استرس زا که فرد را دچار استرس و اضطراب کرده است از بین می روند؛ اما زمانی که یک شخص به اختلال اضطراب دچار است این شرایط در رابطه با او صحیح نیست.

اختلال اضطراب

تشخیص و درمان اختلال اضطراب

اولین مرحله در درمان اختلال اضطراب، مراجعه به پزشک است تا از این موضوع اطمینان حاصل گردد که مشکل فیزیکی علت بروز علائم نیست. در صورت تشخیص اختلال اضطراب، روند درمان باید تحت نظر روان پزشک ادامه پیدا کند. متاسفانه بسیاری از افرادی که به این نوع اختلال دچار می شوند، هیچ گونه اهمیتی به درمان نمی دهند و هرگز متوجه این موضوع نمی شوند که این بیماری می تواند درمان های موثری را به همراه داشته باشد.

با این که اختلال اضطراب در هر فردی به گونه ای خاص ظاهر می شود، اما در کل دو نوع درمان برای افراد در نظر گرفته می شود که شامل روان درمانی و مصرف دارو است. این درمان ها می توانند به تنهایی و یا همراه با درمان رفتاری- شناختی دنبال شوند. درمان رفتاری- شناختی، نوعی درمان است که به بیمار کمک می کند تا راه های مختلف فکر کردن و واکنش نشان دادن برای کنترل اضطراب را فرا بگیرد.

مصرف دارو، راه درمان اختلال اضطراب نیست، اما می تواند به تسکین علائم کمک کند. معمولا داروهای ضد افسردگی و اضطراب برای بیمار در نظر گرفته می شود تا علائم فیزیکی اضطراب کنترل شود. اقدامات متعددی وجود دارد که افراد می توانند با به کار گیری آن ها به کنترل و کاهش علائم اضطراب کمک کنند و درمان نیز موثرتر پیش برود. کنترل استرس و مصرف دارو از جمله این اقدامات می باشد.

افراد مبتلا و اطرافیان شان باید سعی کنند اطلاعاتی را در خصوص این اختلال کسب کنند تا راحت تر بتوانند با علائم کنار بیایند. توصیه می شود از مصرف کافئین خودداری شود، چرا که این ماده می تواند باعث تشدید علائم شود. حتما در خصوص داروهای مصرفی با پزشک مشورت داشته باشید.

درمان قطعی اختلال اضطراب

چگونه با اختلال اضطراب کنار بیاییم؟

اضطراب احساسی است که همه افراد تا حدودی آن را تجربه می کنند و به گونه ای واکنش طبیعی بدن نسبت به استرس است. در وقع این موقعیت به افراد کمک می کند تا با قرار گرفتن در یک موقعیت دشوار و سخت، مثل امتحان دادن یا مشکلاتی که در محل کار رخ می دهد؛ مقابله کند و کنار آید.

البته با توجه به همه ان موارد تحمل اختلال اضطراب برای خیلی از افراد بسیار سخت است

اگر که مطمئن هستید به اختلال اضطراب دچار نیستید، صرفا می توانید با انجام چند حرکت و استراتژی ساده با اضطراب های روزمره ناشی از استرس کنار آیید، اما اختلال اضطراب برای درمان به بهترین متخصص اعصاب و روان احتیاج دارد.

بسیار مهم است که از ان موضوع اطلاع داشته باشید که هر آنچه در کاهش در کاهش اضطراب دیگران موثر است ممکن است برای شما هیچ اثری نداشته باشد. شما می توانید با شناسایی دلایل یا افرادی که سبب ایجاد احساس اضطراب در شما می شوند و راه های تسکین آن شروع کنید

بیشتر بخوانید: تفاوت اختلال اضطرابی و حمله پانیک در چیست؟

موثر ترین روش های مقابله با اضطراب

  • به این موضوع فکر کنید که توانایی تغییر دادن چه چیزی را دارید و تلاش کنبد تا با اضطراب به صورت رو در رو مقابله کنید: این امر سبب می شود تا اضطراب به جای اینکه درون شما رشد کند،کاهش یابد.
  • تا شماره ده به آرامی بشمارید و اگر لازم شد شمارش را تا عدد ۲۰ ادامه دهید.
  • حالات خود را در یک دفتر یادداشت کنید و به همراه خود داشته باشید تا بتوانید الگوها را تشخیص دهید. همچنین نوشتن در رابطه با افکار خود نیز می تواند به شما کمک کند تا بفهمد آنچه که شما را آزار می دهد واقعا چیست.
  • یکی از برنامه های متعددی را دانلود کنید که تمرینات آرامش بخش مانند تنفس عمیق، تجسم و راهنمایی در رابطه با تمرین تمرکز حواس را ارائه می دهد. این برنامه ها به شما کمک می کند تا به جای تمرکز بیش از اندازه بر آینده و اتفاقاتی که ممکن است رخ دهد، در زمان حال بمانید و بر روی آن تمرکز کنید.
  • وعده های غذایی متعادل و منظم بخورید.
  • به مدت سی دقیقه در هفته ورزش کنید تا به کاهش اضطرابتان کمک کند. این ورزش خا می تواند دوچرخه سواری، رقص یا دویدن باشد.
  • بیش از اندازه از نوشیدنی هایی مانند نوشابه انرژی زا و یا قهوه که کافئین زیادی دارند که به عنوان عوامل تشدید اضطراب نیز شناخته می شوند، خودداری کنید. برخی از شکلات ها نیز ممکن است خاوی کافئین باشند بنابراین حتما قبل از مصرف روی بسته آن را مشاهده کنید.
  • مصرف الکل که باعث حمله پانیک و تشدید اضطراب می شود را محدود کنید.
  • با آشنایان یا افرادی در خانواده‌تان که باعث می‌شوند تا شما به شکلی مثبت با اضطراب کنار آیید در تماس باشید و از افرادی که باعث می شوند تا احساس اضطراب در شما افزایش پیدا کند قطع رابطه کنید.
  • برای اینکه به زمان حال برگردید سعی کنید با هدف نفس بکشید.

روانشناسی چگونه به درمان اختلال اضطراب کمک می کند؟

درمان شناختی رفتاری (CBT) یکی از انواع روان درمانی است که می تواند به افراد مبتلا به اختلال اضطراب کمک کند. در واقع این درمان شیوه های مختلف تفکر، رفتار و واکنش نسبت به اشیاء و موقعیت‌های ترسناک و مولد اضطراب را به افراد می‌آموزد.

  • CBT همچنین می‌تواند به افراد کمک کند تا مهارت‌های اجتماعی را بیاموزند و تمرین کنند، که این مهارت ها برای درمان اضطراب اجتماعی، که در آن فردی اضطراب شدید در مورد موقعیت‌های اجتماعی را تجربه می‌کند، حیاتی است.

اگر فرد اضطراب مرتبط با فوبیا را تجربه می کند، ممکن است شامل  مواجهه درمانی باشد. مواجهه درمانی بر رویارویی با ترس های زمینه ساز اختلال اضطراب تمرکز دارد تا به افراد کمک کند تا در فعالیت هایی شرکت کنند که از آنها اجتناب کرده اند.

در پایان این که، اضطراب می تواند به قدری شدید و ادامه دار شود که فعالیت های روزانه را مختل کند، منجر به بروز علائم فیزیکی شود و از کنترل خارج شود. فرد معمولا از قرارگیری در موقعیتی خاص و یا انجام برخی کارها خودداری می کند، چرا که ترس بدتر شدن اضطراب را دارد. افرادی که احساس می کنند دچار اختلال اضطراب شده اند، باید به بهترین روانپزشک تهران مراجعه کنید.

دکتر علیرضا جباری

دکتر علیرضا جباری

متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر در تهران، دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان،  دارای گواهینامه بین الملی در درمان های متمرکز بر هیجان Emotion focused therapy تحت نظر Juliett beeking، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دوره تخصصی رواندرمانی و تراپی تحت نظر اساتید و سوپرویژن از اساتید مربوطه، روانپزشک و رواندرمانگر سازمان بین اللملی پزشکان بدون مرز در پروژه جنوب تهران از سال 98 تا کنون، روانپزشک و رواندرمانگر در بیمارستان بین اللملی کیش از سال 97 تا کنون
برچسب ها:
مقالات مرتبط
اختلال کم توجهی در کودکان 

اختلال کم توجهی در کودکان 

اختلال کم ‌توجهی در کودکان بخصوص در دنیای پرهیاهو و غنی از تکنولوژی امروزی بسیار رایج و فراگیر شده است. شناخت دقیق این اختلال و عوامل مؤثر بر آن نقش بسزایی در کمک به کودکان برای مدیریت بهتر شرایط و...

نشخوار فکری؛ دایره ای از افکار منفی!

نشخوار فکری؛ دایره ای از افکار منفی!

نشخوار فکری از مشکلات رایج در تمامی سنین است. نشخوار فکری به تکرار مداوم افکار آزار دهنده گفته می‌شود که تکرار این تفکرات منفی و نگرانی‌ها ممکن است منجر به بروز افسردگی و اضطراب شود. نشخوار فکری...

علائم کمبود اعتماد به نفس

علائم کمبود اعتماد به نفس

علائم کمبود اعتماد به نفس شامل احساس عدم کفایت، ترس از قضاوت دیگران و فرار کردن از مسئولیت‌پذیری است. افراد با اعتماد به نفس پایین مدام خودشان را سرزنش یا با دیگران مقایسه می‌کنند. برای مقابله با...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × 1 =