درمان افسردگی امروزه که در جامعه ای زندگی می کنیم که همگی درگیر مشکلات زیادی همچون مشکلات اقتصادی، تورم، گرانی، بیکاری و درگیری با بیماریهایی چون کرونا هستیم، چالش بزرگ و درگیرکننده ای بین عموم مردن است. همین مشکلات سبب این می شود که بسیاری از جوانان انگیزه لازم برای هدفمند کردن زندگی و برنامه آینده خود را از دست بدهند که این خود سبب بروز بسیاری از بیماری های روحی و روانی از جمله افسردگی که به دنبال آن بیماری های جسمانی را هم دارد را، سبب می شود. در واقع افسردگی، اساس بیماریهای دیگر و یکی از شایعترین نوع بیماری هایی است که در جامعه ما وجود دارد و از کودکی تا کهنسالی را دربر می گیرد. بسیاری از افراد می توانند بر این بیماری غلبه کرده و بهبود یابند ولی بعضی از افراد به تنهایی قادر به از بین بردن حس یاس و ناامیدی و غم و اندوه را ندارند و همین ها باعث اختلال در زندگیشان شده و تمرکز آن ها بر کارهایشان را کاهش می دهد. برخلاف گذشته، امروزه کمک گرفتن از مشاور و روانشناس، جایگاه خوبی بین عامه مردم پیدا کرده است. با توجه به باب شدن این مساله، مردم از طرق مختلف می توانند از جلسات مشاوره بهره گیرند. یکی از روش هایی که امروزه و به خصوص در این روزهای کرونایی مردم از آن بهره می گیرند؛مشاوه آنلاین روانپزشکی است. در این مطلب سعی داریم تا به بررسی بیشتر موضوع پیشگیری از افسردگی بپردازیم. با ما همراه باشید.
چه کسانی مستعد افسردگی هستند؟
افسردگی میتواند هر کسی را تحت تأثیر قرار دهد، اما برخی عوامل میتوانند خطر افزایش احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش دهند. در زیر، برخی از عوامل مستعدکننده افسردگی ذکر شده است:
• عوامل ژنتیکی
وجود سابقه خانوادگی از افرادی که درگیر افسردگی بودهاند، میتواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد. اما همچنین باید توجه داشت که عوامل ژنتیکی تنها یکی از عوامل تأثیرگذار در افسردگی است و به تنهایی کافی نیستند.
• عوامل زیستی
عوامل زیستی مانند تغییرات شیمیایی در مغز، نارسایی عملکرد سیستم عصبی و اختلال در ترشح نوروترانسمیترها (مواد شیمیایی مغز) میتوانند در بروز افسردگی نقش داشته باشند.
• وضعیت زندگی
وجود عوامل استرسزا مانند رویدادهای زندگی ناگوار، مشکلات مالی، مشکلات در روابط فردی، از دست دادن عزیزان و مشکلات شغلی میتواند خطر افزایش ابتلا به افسردگی را افزایش دهد.
✍️ بیشتر بخوانید: افسردگی بعد از مهاجرت
• مشکلات سلامت جسمی
برخی از مشکلات سلامت جسمی مانند بیماریهای مزمن، دردهای مزمن، اختلالات خواب، اختلالات غددی و هورمونی میتوانند به وجود افسردگی کمک کنند.
• سابقه افسردگی
افرادی که در گذشته افسردگی را تجربه کردهاند، در خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی در آینده قرار دارند.
• مشکلات روانشناختی
وجود بیماریهای روانی دیگر مانند اختلال اضطراب، اختلالات خوردن و اختلالات شخصیتی میتوانند خطر افزایش ابتلا به افسردگی را افزایش دهند.
افسردگی قابل درمان است؟
به طور کلی تمام انواع افسردگی قابل درمان است اما روش درمانی آن بسته به شرایط فرد برای هرکس متفاوت خواهد بود. افسردگی یک اختلال روانی است که ممکن است موجب کاهش انرژی، بیاختیاری، احساس ناامیدی و افکار منفی شود. اما با درمان مناسب، اکثر موارد افسردگی قابل بهبود و مدیریت هستند.
روشهای درمانی متنوعی برای افسردگی وجود دارد. برخی از روشهای معمول شامل مشاوره روانشناختی، درمان دارویی، تغییرات در سبک زندگی و پشتیبانی اجتماعی هستند. هر فرد و هر موقعیت ممکن است نیازهای متفاوتی درمانی داشته باشد، بنابراین ممکن است پزشک یا متخصص روانشناس برنامه درمانی شخصیسازی شده را برای شما توصیه کند.
مهمترین قدم در درمان افسردگی، مراجعه به یک حرفهای در حوزه سلامت روانی است. این فرد میتواند به شما کمک کند تا علل افسردگی خود را درک کنید و راههای موثری برای مدیریت آن را یاد بگیرید. همچنین، اهمیت تغییر در سبک زندگی، ایجاد روابط اجتماعی سالم، فعالیت بدنی منظم و مراقبت از خود را نباید نادیده بگیرید.
انواع افسردگی را بهتر بشناسید
علائم افسردگی شدید می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برای روشن شدن نوع افسردگی شما، پزشک ممکن است یک یا چند مشخص کننده اضافه کند. یک مشخص کننده به این معنی است که شما افسردگی با ویژگی های خاص دارید، مانند:
- پریشانی مضطرب: افسردگی همراه با بیقراری غیرمعمول یا نگرانی در مورد رویدادهای احتمالی یا از دست دادن کنترل
- ویژگی های مختلط: افسردگی و شیدایی همزمان، که شامل افزایش عزت نفس، صحبت بیش از حد و افزایش انرژی است.
- ویژگیهای مالیخولیایی: افسردگی شدید همراه با عدم پاسخ به چیزی که باعث لذت میشد و با بیدار شدن زودهنگام صبح همراه بود، بدتر شدن خلق و خوی صبحگاهی، تغییرات عمده در اشتها، و احساس گناه، بیقراری یا سستی.
- ویژگی های غیر معمول: افسردگی که شامل توانایی به طور موقت شاد شدن با رویدادهای شاد، افزایش اشتها، نیاز بیش از حد به خواب، حساسیت به طرد شدن، و احساس سنگینی در بازوها یا پاها است.
- ویژگی های روان پریشی: افسردگی همراه با هذیان یا توهم، که ممکن است شامل نارسایی شخصی یا سایر موضوعات منفی باشد.
- کاتاتونیا: افسردگی که شامل فعالیت حرکتی است که شامل حرکت غیرقابل کنترل و بدون هدف یا وضعیت ثابت و غیر قابل انعطاف است.
- شروع حوالی زایمان: افسردگی که در دوران بارداری یا در هفته ها یا ماه های پس از زایمان رخ میدهد و به نام افسردگی پس از زایمان شناخته میشود.
- الگوی فصلی: افسردگی مربوط به تغییرات فصول و کاهش قرار گرفتن در معرض نور خورشید
۴ راه درمان قطعی افسردگی شدید
افسردگی شدید یک موضوع جدی است و درمان آن نیازمند رویکردهای گستردهای است که ممکن است شامل مشاوره روانشناختی، درمان دارویی و تغییرات در سبک زندگی باشد. در زیر، به برخی از راههای درمان قطعی افسردگی شدید اشاره میکنم:
۱- مشاوره روانشناختی
ملاقات با یک متخصص روانشناس و شرکت در جلسات مشاوره میتواند به شما کمک کند تا عوامل عمده افسردگی را شناسایی کرده و راههای موثری را برای مدیریت آن یاد بگیرید. مشاوره روانشناختی میتواند شامل روشهای مختلفی مانند رواندرمانی شناختی رفتاری (CBT)، رواندرمانی تحلیلی، رواندرمانی معنوی و غیره باشد.
۲- دارودرمانی
در برخی موارد، ممکن است پزشک به شما داروهای ضد افسردگی تجویز کند. این داروها میتوانند به کنترل علائم افسردگی کمک کنند و بهبود را تسریع کنند. همچنین، برخی داروها میتوانند در موارد افسردگی شدید به عنوان درمان پیشنهاد شوند.
۳- تغییر سبک زندگی
اصلاح عادات غذایی، افزایش فعالیت بدنی، مدیریت استرس، بهبود خواب و استراحت، ممارسه تکنیکهای آرامش و تمرینات روانشناختی مثبت میتوانند بهبود روحی و روانی شما را تسهیل کنند.
۴- حمایت اجتماعی اطرافیان
اطرافیان نقش مهمی در درمان افسردگی شما دارند. برقراری و حفظ روابط اجتماعی سالم با خانواده و دوستان، شرکت در گروههای حمایتی و جامعهپذیری میتواند از احساس تنهایی و ایزولاسیون کاسته و از جهات مختلف حمایت را فراهم کند.
پیشگیری از افسردگی ممکن است؟
یک سری راه های درمانی فردی وجود دارد که در پیشگیری از اختلال افسردگی موثر هستند مانند: ورزش منظم، تغذیه سالم ( استفاده از مواد حاوی امگا ۳، استفاده از انواع ویتامین ها، اعم از ویتامین B شامل ویتامین های B1، B6 و B12 که با مصرف جوانه گندم یا قرص های این ویتامین ها به بهبود شرایط کمک کرد. ویتامین D که با قرار گرفتن در معرض نورخورشید یا استفاده از قرص های ویتامین D می توان این ویتامین را تامین کرد، عدم استفاده از مواد مخدر و الکل، کاهش اضطراب، ارتباط سالم و صمیمی با دیگران برقرار کردن، دوری از افراد بدبین و منفی و …
برای دوری از افسردگی چه کنیم؟
- داشتن تغذیه سالم، ورزش منظم و خواب و استراحت کافی و حفظ تعادل بین بدن و ذهن بسیار مهم است.
- یادگیری روشهای مدیریت استرس مانند تنفس عمیق، مدیتیشن، یوگا یا تمرینات آرامش تا با فشارها و استرسهای روزمره بهتر کنار بیایید.
- ایجاد تعادل بین کار، زندگی خانوادگی، فعالیت هایی که شما را به زندگی امیدوار میکند.
- برقراری روابط اجتماعی سالم، ارتباط با خانواده و دوستان، شرکت در فعالیتهای گروهی و جامعهپذیری
- پرهیز از مواد مخدر و کاهش مصرف مشروبات الکلی
- یافتن معنا و هدف در زندگی
- درخواست کمک از روانپزشک و دیگران در صورت نیاز
راه های جلوگیری از افسردگی
جلوگیری از افسردگی میتواند بهبود کیفیت زندگی و سلامت روانی شما را تضمین کند. در زیر، تعدادی از راههای جلوگیری از افسردگی را برای شما بیان میکنم:
↲ مراقبت از سلامت فیزیکی
مراقبت از سلامت بدنی شامل تغذیه سالم، ورزش منظم و خواب و استراحت کافی است. فعالیت بدنی، طبیعتی است که سطح سروتونین و دیگر نوروترانسمیترهای مغزی را افزایش داده و بهبود حالت روحی را تسهیل میکند.
↲ مدیریت استرس
یادگیری راههای مدیریت استرس مثل تمرینات آرامش، مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق میتواند به شما کمک کند تا با فشارهای روزمره بهتر کنار بیایید و از تأثیرات منفی آنها جلوگیری کنید.
↲ حفظ تعادل در زندگی
تعادل بین کار و زندگی خصوصی، زمان برای استراحت و تفریح، و تعیین اولویتهای شخصیتان میتواند به شما کمک کند تا از بار زیاد کاری جلوگیری کنید و وقت کافی را برای خودتان و علاقهمندیهایتان اختصاص دهید.
✍️ بیشتر بخوانید: افسردگی در دوران کودکی
↲ ایجاد ارتباطات اجتماعی گسترده
حفظ روابط اجتماعی سالم با خانواده و دوستان، شرکت در فعالیتهای گروهی و اجتماعی، و ایجاد ارتباط با افراد مثبت و پشتیبان میتواند احساس تنهایی را کاهش داده و روحیه شما را بهبود بخشد.
↲ داشتن رژیم تغذیهای سالم
مصرف یک رژیم غذایی سالم، شامل میوهها، سبزیجات، مواد غذایی با ارزش غذایی بالا و کمبود غذاهای آماده و پرچرب، میتواند به سلامت روانی شما کمک کند. مصرف مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ نیز با تأثیر مثبتی بر روحیه و سلامت روانی همراه است.
↲ مراقبت از روح و روان خود
اهتمام به نیازها، مراقبت از خود و احترام به خود، شامل وقت گذاشتن برای خود، انجام فعالیتهایی که شما را شاداب و خوشحال میکند، و پذیرش خود با خوبی و نقاط قوت و ضعفتان، میتوصیه میکنم روی این موارد کار کنید و در صورتی که احساس میکنید افسردگی شما مزمن و نگرانکننده است، به پزشک یا متخصص روانشناسی مراجعه کنید. آنها میتوانند به شما راهنمایی و درمان مناسب را ارائه دهند.
و در نهایت…
طبق آمار بهداشت جهانی، به طور متوسط ۱۰ سال طول می کشد تا فرد افسرده تقاضای کمک کند. بعضی ها گمان می کنند که کمک گرفتن از مشاور یا روانشناس، نشان از ضعف شخصیت آن هاست، در حالیکه باید این مساله را به فرد بیمار گفت که اینگونه نیست و همانگونه که مردم برای سلامت جسم خود به پزشک مراجعه می کنند تا از بیماری و یا پیشرفت آن پیشگیری کنند، برای سلامت روان خود نیز اهمیت داده و به مشاور مراجعه کنند. کلام آخر این که، علاوه بر راه های فردی در درمان قطعی افسردگی، بهره گیری از یک روانشناس خوب برای درمان افسردگی و باتجربه می تواند نقش بسزایی در بهبود وضعیت شخص افسرده داشته باشد.
داشتن یه دوست خوب میتونه برای پیشگیری از افسردگی و حتی درمان اون بسیار کمک کننده باشه. اما خود این نیاز به مهارت های اجتماعی و برقرای ارتباط و حتی توانایی پیدا کردن دوست خوب داره. که برای این کار من به پیشنهاد سایت های معتبر مثل بیزینس اینسایدر و دانشگاه کسب و کار لیستی از کتاب ها رو تهیه کردم تا بتونم روی بعد اجتماعی خودم بیشتر تمرکز کنم.ممنون از مقاله خوبتون
با سلام
ممنون از توجه و راهنمایی شما