دکتر علیرضا جباری » ۴ روش برای درمان قطعی خجالتی بودن
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

۴ روش برای درمان قطعی خجالتی بودن

خجالتی بودن (Shyness) یا کمرویی نوعی احساس دلهره یا آزاردهنده ای است که برخی افراد به طور مداوم هنگام نزدیک شدن به افراد دیگر احساس می کنند. در حقیقت، کمرویی پاسخی به ترس است که اگر بیش از حد تجربه شود می تواند نشانه ای از اضطراب اجتماعی یا فوبیا اجتماعی باشد. تحقیقات علمی نشان می دهد که کمرویی ۳۰ درصد به دلیل ژن‌ها و ۷۰ درصد به دلیل واکنش ما به محیط است. با این حال، به عنوان یک بزرگسال، اگر احساس می کنید کمرویی شما پیشرفت شما را در زندگی یا شغل محدود می کند، می توانید یاد بگیرید که بر آن غلبه کند. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی ۱۰ روش ساده برای درمان قطعی خجالتی بودن بپردازیم، لذا تا انتها همراه ما باشید.

ویژگی های افراد خجالتی چیست؟

کمرویی یا خجالتی بودن از چند ویژگی اساسی شامل عزت نفس پایین، خود مشغولی منفی، ترس از قضاوت و طرد شدن ناشی می شود. افراد خجالتی ممکن است علائم فیزیکی مانند سرخ شدن، عرق کردن، تپش قلب یا ناراحتی معده را نیز تجربه کنند. به طورکلی، احساسات منفی در مورد خود، نگرانی در مورد اینکه دیگران چگونه به آنها نگاه می کنند و تمایل به کناره گیری از تعاملات اجتماعی از مهمترین ویژگی های افراد کمرو است.
افراد کمرو اغلب مقایسه‌های اجتماعی غیرواقعی انجام می‌دهند و خود را در برابر سرزنده‌ترین یا برون‌گراترین افراد قرار می‌دهند. افراد خجالتی با این باور که دیگران دائماً آنها را ضعیف ارزیابی می کنند، در نتیجه فرصت های اجتماعی جدید را رها می کنند که به نوبه خود مانع از بهبود مهارت های اجتماعی آنها می شود.

علت خجالتی بودن کودکان و نوجوانان چیست؟

اگرچه ۳۰ درصد از خجالتی بودن به واسطه ژنتیک و وارثت است، اما همه افراد خجالتی به دنیا نمی آیند. بر اساس تحقیقات انجام شده، حدود ۲۰ درصد از کودکان با خلق و خوی بسیار واکنش پذیر به دنیا می آیند، اما این تضمین نمی کند که آنها خجالتی باشند یا نتوانند رفتار خود را تغییر دهند.
همانطور که اشاره شد، ۷۰ درصد از حس خجالتی بودن توسط نیروهای بیولوژیکی و محیطی ایجاد می شود. نوزادان با خلق و خوی متفاوتی به دنیا می آیند واحتمال خجالتی بودن آنهایی که خلق و خوی بسیار حساسی دارند بیشتر از سایرین است. با این حال، والدین با حمایت های خود می توانند در برابر ایجاد کمرویی یا اضطراب اجتماعی از فرزندان خود محافظت کنند .
شایان ذکر است که ورود به دوران نوجوانی می تواند خجالتی بودن را تشدید کند، زیرا نوجوانان باید موقعیت‌های جدید را در دوران بلوغ طی کنند. آنها ممکن است از شرمساری، طرد شدن یا کاملا شناخته شده شدن بترسند. خوشبختانه والدین می‌توانند نوجوانان را در تمرین رفتارها و مهارت های اجتماعی کمک کنند.

کمرویی چیست

تفاوت بین خجالتی بودن و درونگرایی

بهتر است بدانید که کمرویی با درونگرایی متفاوت است. افراد خجالتی اغلب می خواهند با دیگران ارتباط برقرار کنند، اما نمی دانند چگونه یا نمی توانند اضطراب و ترس از قضاوت منفی ناشی از تعامل انسانی را تحمل کنند. در حالی که افراد درونگرا توانایی و نحوه برقراری ارتباط را دارند، اما تمایلی به آن ندارند. اما افراد کمرو تمایل به روی آوردن به درون برای نظارت بر رفتار خود و کاستی های درک شده دارند که می تواند آنها را از توسعه روابط باز دارد.

چگونه بر کمرویی غلبه کنیم؟

تحقیقات نشان می دهد که کمرویی از طریق یک چرخه معیوب حفظ می شود که در آن افراد به موقعیت اجتماعی نزدیک می شوند، ترس بیش از حد از ارزیابی منفی را احساس می کنند و سپس از موقعیت اجتناب می کنند. این در ابتدا باعث تسکین می شود، اما اغلب منجر به احساس شرم و سرزنش خود می شود.
برای کنار آمدن با این احساسات، احساسات منفی ما می‌توانند به خشم و سرزنش دیگران تبدیل شوند، بنابراین دیگران را بی‌ملاحظه یا بی‌حمایت می‌دانیم، که میل به دوری از آنها را بیشتر تقویت می‌کند. با توجه به اینکه مهارت‌های اجتماعی، مانند هر مجموعه دیگری از مهارت‌ها، چیزی است که فرد می‌تواند در طول زمان توسعه دهد، اجتناب از موقعیت‌های اجتماعی می‌تواند منجر به بی‌شکل شدن از نظر اجتماعی شود.
افراد خجالتی می توانند با موفقیت به چالش های اجتماعی بدون تغییر حس هویت خود رسیدگی کنند. محققان دریافته‌اند که اغلب بهتر است افراد کمرو، خجالتی بودن خود را بپذیرند و سعی کنند خود را از احساس خودآگاهی رها کنند.

بیشتر بخوانید: از همه متنفرم :چرا این حس را دارید و چه باید کرد؟

۴ روش برای غلبه و درمان قطعی خجالتی بودن

روش ها و راهکارهای متعددی برای غلبه کمرویی و احساس خجالت وجود دارد، اما ۴ روش کلی وجود دارد که می تواند به کاهش حس کمرویی کمک کند:

از قبل برنامه ریزی کنید.

خجالتی بودن، بر خلاف درونگرایی که با ساکت بودن و محتاط بودن همراه است، با تمایل شدید به بیش از حد برآورد کردن بررسی منفی مشخص می شود. ترس بسیار زیادی وجود دارد که دیگران شما را به شیوه ای منفی ارزیابی کنند، بنابراین مقدار زیادی از فکر در محیط های اجتماعی صرف این می شود که چگونه کاری را اشتباه انجام ندهید، به جای اینکه چگونه کاری را درست انجام دهید.
یکی از راه های کاهش اضطراب این است که زمان بیشتری را صرف فکر کردن در مورد اینکه چه کاری می توانید انجام دهید تا موقعیت را موفقیت آمیز کنید، اختصاص دهید. اگر نگران صحبت‌های کوچک هستید، چند سوال از خود بپرسید که به شما کمک می‌کند موضوعات جالبی ایجاد کنید: برخی از رویدادهای جاری که می‌توانم مطرح کنم چیست؟ چه وجه اشتراکی با سایر افرادی که آنجا خواهند بود دارم؟ شما همچنین می توانید یک استراتژی خروج به خود بدهید، فقط سعی کنید از آن استفاده نکنید.

در مورد دیگران کنجکاو باشید.

اولین که چگونه می توان دوستی بدست آود . بر مردم تأثیر گذاشت، علاقه واقعی به دیگران است. در یک محیط اجتماعی، سعی کنید تمرکزتان را از خود دور کنید. در عوض، بر کنجکاوی در مورد دیگران تمرکز کنید. آنها چه کسانی هستند و چرا آنجا هستند؟ علایق و سرگرمی های آنها چیست؟ این به شما چیزی متفاوت برای تمرکز می دهد و به شما کمک می کند مکالمه ایجاد کنید. هر کس داستانی برای گفتن دارد پیدا کنید که چیست، سپس بنشینید و گوش دهید. مردم دوست دارند در مورد خودشان صحبت کنند.

بیشتر بخوانید: راه های تقویت خود باوری

به خودتان نقش یا وظیفه ای بدهید.

داشتن یک نقش به شما حس هدفمندی و دستورالعمل هایی برای نحوه رفتار می دهد. اکثر مردم در هر محیطی می خواهند احساس کنند که مورد پسند و پذیرش قرار گرفته اند. در نتیجه به عنوان بخشی از برنامه شما برای درست پیش رفتن موقعیت، شغلی را برای خود انتخاب کنید: این وظیفه من است که به مردم کمک کنم احساس جذابیت یا دوست داشتنی داشته باشند، یا وظیفه من این است که به مردم خوش آمد گویی کنم.

درمان کمرویی

گفتگوی درونی خود را بهتر کنید.

افراد خجالتی اغلب به شدت از خود انتقاد می کنند و گفتگوی درونی آنها می تواند بسیار خشن باشد. وقتی خودتان را سخت قضاوت می کنید، احتمال بیشتری وجود دارد که تصور کنید دیگران نیز شما را به همان شیوه قضاوت خواهند کرد. منتقد درونی شما می‌تواند آسیب‌های عاطفی زیادی ایجاد کند و آرامش و عزت نفس را از شما سلب کند.
بهترین راه برای شکست دادن منتقد این است که یک متحد قوی‌تر در کنار خود داشته باشید، مانند صدایی درونی که به عنوان بهترین دوست شما عمل می‌کند. شروع به توجه به چیزهای خوب در مورد خود کنید و یاد بگیرید که با منتقد درونی خود بازگو کنید. وقتی منتقد درونی شما شروع به گفتن می کند که هیچ کس هرگز شما را دوست نخواهد داشت، به خود یادآوری کنید که دوست داشتن شما مهمترین چیز است.

چه زمانی به روانپزشک مراجعه کنیم؟

بهتر است بدانید هر موقعیت اجتماعی که خود را در آن قرار می دهید، یک تمرین کوچک برای مهارت های اجتماعی است. هر چه بیشتر این کار را انجام دهید، بهتر می شوید. اگر کمرویی شما شدیدتر باشد، درمان‌های مؤثری برای اضطراب اجتماعی وجود دارد که شامل درمان‌های گروهی و فردی و در برخی موارد دارو می‌شود . اگر احساس می کنید ممکن است از این موارد بهره مند شوید، با بهترین روانپزشک تهران مشورت کنید.

کلام آخر

کمرویی تمایل به احساس ناهنجاری، نگرانی یا تنش در طی برخوردهای اجتماعی، به ویژه با افراد ناآشنا است. اکثر مردم حداقل گاهی اوقات احساس خجالت را تجربه کرده اند. با این حال، خجالتی بودن برخی افراد آنقدر شدید است که می‌تواند آنها را از تعامل با دیگران حتی در مواقعی که می‌خواهند یا نیاز دارند باز دارد. در نتیجه تداوم در کمرویی و خجالتی بودن می تواند منجر به مشکلاتی در روابط و محل کار شود.
تعدادی از استراتژی های مشخص می توانند اعتماد اجتماعی را تقویت کنند. به جای اجتناب از رویدادهای اجتماعی، افراد خجالتی می توانند آنها را از قبل برنامه ریزی کنند و مهارت های اجتماعی خود را زودتر از موعد تمرین کنند. آنها همچنین می توانند برای اصلاح ذهنیت خود تلاش کرده و به جای اینکه تصور کنند واکنش منفی اجتناب ناپذیر است، انتظار یک نتیجه مثبت را داشته باشند.

دکتر علیرضا جباری

دکتر علیرضا جباری

متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر در تهران، دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان،  دارای گواهینامه بین الملی در درمان های متمرکز بر هیجان Emotion focused therapy تحت نظر Juliett beeking، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دوره تخصصی رواندرمانی و تراپی تحت نظر اساتید و سوپرویژن از اساتید مربوطه، روانپزشک و رواندرمانگر سازمان بین اللملی پزشکان بدون مرز در پروژه جنوب تهران از سال 98 تا کنون، روانپزشک و رواندرمانگر در بیمارستان بین اللملی کیش از سال 97 تا کنون
برچسب ها:
مقالات مرتبط
اثرات جسمانی غم و اندوه و درمان قطعی آن

اثرات جسمانی غم و اندوه و درمان قطعی آن

بسیاری از مردم به اشتباه بر این باورند که اندوه یک احساس منفرد است، اما در واقع اندوه واکنشی چند وجهی و اغلب غیرقابل کنترل است که انسان پس از یک رویداد دردناک یا آسیب زا، مانند مرگ یکی از عزیزان،...

خودشیفتگی چیست و خودشیفته کیست؟

خودشیفتگی چیست و خودشیفته کیست؟

خودشیفته‌ها جایگاه برجسته‌ای در تصور عمومی دارند و لقب "خودشیفته" به طور گسترده برای اشاره به افرادی که بیش از حد به خود می‌رسند، استفاده می‌شود. همچنین خودشیفتگی در سراسر جهان رشد فزاینده ای دارد،...

اختلال خود شیفتگی یا نارسیسیسم

اختلال خود شیفتگی یا نارسیسیسم

اختلال شخصیت خودشیفته یا نارسیسیسم یکی از انواع مختلف اختلالات شخصیتی و در واقع نوعی بیماری روانی است که در آن افراد نیاز عمیق به توجه و تحسین دارد. اما در پشت این نقاب اعتماد به نفس شدید، عزت نفس...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۲ دیدگاه ها
  1. سلام خجولی وکمرویی و بی اعتماد به نفسی و استرس و اضطراب و ترس اگه بصورت ذاتی یا همون ارثی باشه میشه بطور کامل رفعش کرد اون بخش ذاتی رو

    پاسخ
    • با سلام
      بله با کمک گرفتن از یک روان درمانگر و روانپزشک امکان رفع این مشکلات وجود دارد.

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 − 3 =