اختلال شخصیت پارانوئید نام نوعی اختلال در شخصیت است که باعث ایجاد بی اعتمادی و سوء ظن به دیگران میشود. این اختلال از فرد مبتلا یک فرد مشکوک میسازد که دائما فکر میکند در صدد تحقیر یا تهدید قرار دارد. اگر چنین افرادی را در اطراف خود میبینید، با توجه به علائم آنها میتوانید پارانوئید را تشخیص دهید و این اختلال را کنترل کنید. همچنین روش رفتار با افراد مبتلا به این اختلال را یاد خواهید گرفت. در ادامه در مورد این که اختلال شخصیت پارانوئید چیست و چه علائمی دارد و چگونه کنترل میشود صحبت خواهیم کرد.
منظور از اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟
اختلال پارانوئید به نوعی از اختلالات شخصیتی اطلاق میشود که بدون دلیل و مدرک مکفی باعث بیاعتمادی به فرد مقابل در رابطه خواهد شد. افرادی که به این اختلالات مبتلا شدهاند، همواره به اطرافیان خود شک دارند. به نظر این افراد دیگران با رفتار و طرز فکر آنها همراه و سازگار نیستند و این ممکن است چالشهایی را برای آنها ایجاد کند. پارانوئیدیها هذیان نمیگویند و توهم هم ندارند. آنها ممکن است همانند بیماران دو قطبی دورههای شیدایی شدیدی را پشت سر بگذارند و طرز تفکر غیر عادی داشته باشند.
اختلال شخصیت پارانوئید چه کسانی را هدف قرار میدهد؟
هنوز که هنوز است، دلیل ایجاد شخصیت پارانوئید ناشناخته است. محققانی که در زمینه درمان پارانوئید فعالیت میکنند، بر این باور هستند که برخی از افراد با ویژگیهای خاصی که دارند، مستعد ابتلا به این بیماری هستند. البته نمیتوان از تاثیر عوامل بیولوژیکی و سابقه اسکیزوفرنی در خانواده در ایجاد چنین اختلالاتی چشم پوشی کرد. با این حال، اگر سوال شما این است که اختلال شخصیت پارانوئید چه کسانی را هدف قرار میدهد، توجهتان را به موارد زیر جلب میکنیم:
- افرادی که والدین آنها از یکدیگر جدا شدهاند.
- افرادی که به هر دلیلی ازدواج نکرده و سن ازدواج آنها گذشته است.
- افرادی که دچار ترومای دوران کودکی بودهاند.
- افراد بیوه
- افرادی که زندگی فقیرانهای دارند.
- افرادی که در ژنتیک خود سابقه ابتلا به این بیماری را داشتهاند.
اختلال شخصیت پارانوئید از چه سنی آغاز میشود؟
اختلال شخصیت پارانوئید بیشتر اوقات در دوران جوانی یا اوایل بزرگسالی علائم خود را بروز میدهد. افرادی که به هر دلیلی بیوه یا مطلقه شدهاند یا در سنین بالا مجرد هستند و افرادی که در خانوادهای کم درآمد زندگی میکنند، مستعد ابتلا به این اختلال شخصیتی خواهند بود.
۱۰ نشانه اختلال شخصیت پارانوئید
برای این که بدانید یک فرد شخصیت پارانوئید دارد یا نه، میتوانید از علائم زیر کمک بگیرید:
۱. شکاک بودن نسبت به وفاداری دیگران
۲. حساسیت نشان دادن فرد مبتلا به انتقادات
۳.کینهای بودن و حسادت شدید
۴.عدم وجود آرامش و عصبانیت سریع
۵. تدافعی بودن و گرفتن حالت استدلالی
۶.عصبانیت سریع
۷.عدم درک اختلالات شخصیتی خود
۸.نادرست پنداری رفتار دیگران و احساس ضربه خوردن از دیگران
۹.سرد شدن با بقیه و مشکل در روابط
۱۰.عصبانیت سریع
روش مقابله و کنترل با اختلال شخصیت پارانوئید
ممکن است بپرسید که روش کنترل و درمان اختلال پارانوئید چیست؟ افرادی که میدانند به پارانوئید مبتلا شدهاند، خودشان به دنبال راهی برای درمان خواهند بود. این افراد بهتر است به مراکز سلامت روان مراجعه کنند تا با مشاورههای پی در پی خلق و خوی خود را تغییر دهند. با کمک روشهایی همچون روان درمانی، رفتار درمانی شناختی یا دیالکتیکی و روش تعاملی با افراد مبتلا هم میتوان به کنترل و درمان این بیماری پرداخت.
با توجه به بی اعتمادی در رابطه که در جریان ابتلا به این اختلال شخصیت در یک فرد ایجاد میشود، ممکن است درمانگر مسیری دشوار را برای درمان اختلال شخصیتی این افراد طی کند. حتی برخی از درمانگران بیماران خود را در نیمههای مسیر رها میکنند چرا که توانایی مقابله با چالشهای این مسیر را ندارند. افراد مبتلا باید یاد بگیرند که افکار و رفتار مشکوکانه خود را کنترل نمایند تا در نهایت از شر پارانوئید و آثار آن خلاص شوند.
با شخصیت دارای اختلال پارانوئید چگونه رفتار کنیم؟
افرادی که به اختلالات شخصیتی همچون پارانوئید مبتلا هستند، در اکثر مواقع رفتارهایی را بروز میدهند که دست خودشان نیست. آنها ممکن است زندگی خود و اطرافیانشان را سخت کنند. بنابراین اگر شما نیز جزو اطرافیان این افراد هستید، باید چگونگی ارتباط با آنها را بدانید. نکات زیر منشورهای رفتاری با افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید را در بر دارند:
- بهتر است این گونه از بیماران را با دیگران مقایسه نکنید و رفتار آنها را مورد قضاوت قرار دهید.
- یکی از اثرات منفی پارانوئید منزوی شدن است. در ارتباط با شخص پارانوئیدی بهتر است از انزوای آنها جلوگیری کنید و تنهایی آنها را به حداقل برسانید.
- برای این که به بهترین شکل ممکن با این بیماران برخورد کنید، خوب است در جلسات مشاوره شرکت نمایید. در این جلسات چگونگی درک بیمار پارانوئیدی را آموزش خواهید دید.
- بیماران پارانوئیدی را به شرکت در اجتماع دعوت نمایید و در جمع خانواده این فرد را جا دهید. فعالیتهای اجتماعی افراد پارانوئیدی منجر به کاهش اضطراب و تشویش درونی آنها شده و نتایج بسیار خوبی را در روابط منعکس میکند.
- گزینه دیگر، کمک گرفتن از حیوانات خانگی است. حضور این حیوانات در خانه میتواند سلامت جسمی و روحی بیمار اختلال شخصیت پارانوئید را بهبود دهد.
پارانوئید و کنترل و درمان آن؛ راهی برای بازگشت مجدد به زندگی سالم
اختلالات شخصیت پارانوئید یکی از رایجترین اختلالات شخصیتی به شمار میآید که برای فرد بیمار و افراد اطراف او مشکلات زیادی را ایجاد میکند. این اختلال زندگی را برای افراد سختتر کرده و آنها به همه چیز مشکوک میسازد. شما با تشویق این بیماران به شرکت در اجتماع و با کمک مشاوره و درمان زیر نظر بهترین روانپزشک تهران میتوانید این بیماری را کنترل یا حتی درمان کنید. در ضمن، اگر این افراد جزو خانواده شما هستند، میبایست نحوه برقراری ارتباط با آنها را بدانید و این تمام هدفی است که برای نوشتن این مقاله در نظر داشتیم.
*~ سوالات متداول اختلال شخصیت پارانوئید ~*
/
۰ Comments