دکتر علیرضا جباری » اختلال جویدن ناخن؛ علل، علائم و راه های درمان آن
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

اختلال جویدن ناخن؛ علل، علائم و راه های درمان آن

شاید در کودکی یا زمانی که وضعیت استرس زایی را تجربه می کردید، ناخواسته ناخن های خود را می جویدید. این عکس العمل معمولا اختلال محسوب نمی شود، اما تکرار یا طولانی مدت شدن آن می تواند نشان از یک اختلال اضطرابی باشد. در اکثر مواقع این عادت از دوران کودکی شروع می شود و در برخی از افراد به عنوان یک روش برای کاهش تنش و استرس، به صورت مداوم انجام می شود. به همین دلیل است که در فرد ماندگار می شود و این موضوع درمان را سخت تر می کند. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی علل، علائم و راه های درمان اختلال جویدن ناخن بپردازیم، لذا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

علت جویدن ناخن چیست؟

دلایل جویدن ناخن بسیار زیاد و متفاوت است، دلیل این عادت یک مسئله ژنتیکی باشد و همچنین ممکن است در برخی موارد این عادت با احساس اضطراب فرد مرتبط باشد. زیرا ناخن جویدن یکی از عاداتی است که باعث کاهش اضطراب، استرس و یا حتی کاهش احساس کسالت در فرد می شود. حتی ممکن است احساس تنهایی یا گرسنگی از دلایل دیگر ناخن جویدن باشد. لازم به ذکر است کسانی که عادت به مکیدن شست یا مکیدن انگشت دارند ممکن است در آینده دچار مشکل ناخن جویدن شوند.

محرک های جویدن ناخن

دلایل زیادی وجود دارد که فرد را به جویدن ناخن ترغیب می کند که مهمترین آنها به شرح زیر است:

  • تمیز کردن بیش از حد ناخن
  • کسالت
  • موقعیت های عصبی
  • نیاز فرد به تمرکز

اختلالات روانی مرتبط با جویدن ناخن

از مهمترین مشکلات روانی مرتبط به عادت جویدن ناخن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اختلال کمبود توجه بیش فعالی (ADHD)
  • اختلال نافرمانی یا ناساگاری
  • اضطراب جدایی
  • ابتلا به شب ادراری در کودکان
  • اختلال تیک
  • سندرم تورت
  • اختلال وسواس
  • تاخیر یا نقص در مرحله دهانی رشد

بیشتر بخوانید: اختلال وسواس کندن پوست؛ از علائم تا درمان آن

علائم اختلال جویدن ناخن

برخی از محسوس ترین علائم اختلال جویدن ناخن عبارتند از:

  • ناخن های شکننده به علت جویدن ناخن ها: در این اختلال، افراد ناخن های خود را با دندان های خود جویده و خرد می کنند. در صورتی که این اختلال ادامه پیدا کند، می تواند باعث شکستگی ناخن شود که نیاز به درمان دارد.
  • خراشیدگی و آسیب به پوست اطراف ناخن: جویدن ناخن می تواند باعث خراشیدگی و آسیب به پوست اطراف ناخن شود. بنابراین به طور مداوم به راهکار های درمانی برای جلوگیری از سایر مشکلات نیاز خواهید داشت.
  • ناهنجاری های دندانی: این اختلال می تواند باعث ناهنجاری های دندانی شود که در این صورت نیز نیاز به درمان های بعدی وجود خواهد داشت.
  • عفونت های باکتریایی و ویروسی: جویدن ناخن می تواند باعث ورود باکتری ها و ویروس ها به بدن شود و منجر به عفونت های باکتریایی و ویروسی شود. بنابراین لازم است آن را جدی بگیرید.

در صورتی که شما یا فردی از اطرافتان به این اختلال مبتلا هستید و علائمی که ذکر شد را تجربه می کنید، بهتر است به روانپزشک مراجعه کنید تا راهکارهای درمانی مناسب را برای شما تعیین کند. افرادی که دارای اختلال جویدن ناخن هستند را می توانید از دست هایشان تشخیص دهید.

درمان اختلال جویدن ناخن

راهکار های درمانی اختلال جویدن ناخن به نوعی باعث کنترل استرس و اضطراب می شود. بنابراین اگر راهکار های درمانی در این زمینه با راهکارهای کنترل استرس و اضطراب مشترک بود، تعجب نکنید.

درمان خانگی جویدن ناخن بزرگسالان

برخی راهکارها وجود دارد که شما می توانید همزمان با درمان خود از آن بهره ببرید. این راهکار ها تاثیرات بلند مدتی دارد. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هدف گذاری جهت ترک عادت: ابتدا باید به خودتان قول بدهید که این عادت را ترک خواهید کرد و سپس هربار که دست به جویدن ناخن می زنید، یاد اهداف کوتاه مدتی که برای ترک این عادت انجام می دهید، باشید.
  • ایجاد انگیزه: باید به خودتان انگیزه بدهید تا این عادت را رفته رفته به مرور زمان از بین ببرید. ممکن است برای این کار نیاز داشته باشید به روانپزشک خوب مراجعه کنید.
  • استفاده از روش های جایگزین: می توانید از روش های جایگزین برای کنترل استرس مانند جویدن آدامس و یا هر چیزی که باعث می شود حواس شما به آن معطوف شود، استفاده کنید.
  • استفاده از روش های مدیریت استرس: از جدید ترین تکنیک های کنترل و مدیریت استرس بهره ببررید. اختلال جویدن ناخن بیشتر در افرادی رخ می دهد که در معرض استرس هستند. می توانید از روش های مدیریت استرس بهره ببرید.
  • رعایت بهداشت دهان و دندان: رعایت بهداشت دهان و دندان با تمیز کردن دندان ها و ناحیه اطراف ناخن را از یاد نبرید. این کار می تواند حتی در کنترل اختلال جویدن ناخن هم موثر باشد.

در نهایت، باید بیشتر تلاش کنید و به خودتان انگیزه دهید تا این عادت را ترک کنید. در صورتی که نتوانستید به تنهایی این عادت را کنترل کنید، می توانید به روانپزشک مراجعه کنید تا راهکارهای درمانی مناسب را برای شما تعیین کند.

عوارض مشکلات جویدن ناخن در کودکان و بزرگسالان

همانطور که در بالا اشاره کردیم، علائم این اختلال موجب بروز مشکلات گستری در طول زندگی فرد می شود و در طولانی مدت آسیب های جدی جسمانی ایجاد می کند. در صورت که اختلال جویدن ناخن باعث ایجاد اختلالات و مشکلات بعدی شود، لازم آن ها را با پزشک خود درمیان بگذارید. همچنین درمان این اختلال در صورت تشخیص، در دوران کودکی آسان تر است و به راحتی می توانید با استراتژی هایی فرزند خود را از عواقب جدی آن در امان بدارید.

کلام آخر

اختلال جویدن ناخن یک اختلال نسبتا شایع است که می تواند منجر به عوارض جدی شود. برای کنترل این عادت می توانید از راهکارهایی مانند مصرف مکمل ها زیر نظر متخصص، مراجعه به متخصص روانپزشک برای بهره بردن از تکنیک های کنترل استرس و اضطراب، استفاده از روش های مدیریت استرس مانند مدیتیشن و یوگا، استفاده از روش های جایگزین مانند جویدن آدامس و یا پپوشاندن ناخن ها استفاده کنید. مراجعه به بهترین روانپزشک تهران در زمینه درمان این اختلال یکی از مووثر ترین گام هایی است که می توانید برای افزایش کیفیت زندگی خود بردارید.

سوالات متداول

دکتر علیرضا جباری

دکتر علیرضا جباری

متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر در تهران، دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان،  دارای گواهینامه بین الملی در درمان های متمرکز بر هیجان Emotion focused therapy تحت نظر Juliett beeking، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دوره تخصصی رواندرمانی و تراپی تحت نظر اساتید و سوپرویژن از اساتید مربوطه، روانپزشک و رواندرمانگر سازمان بین اللملی پزشکان بدون مرز در پروژه جنوب تهران از سال 98 تا کنون، روانپزشک و رواندرمانگر در بیمارستان بین اللملی کیش از سال 97 تا کنون
برچسب ها:
مقالات مرتبط
راه های درمان فوبیا و انواع آن

راه های درمان فوبیا و انواع آن

فوبیا یا هراس زدگی از جمله اختلالات روان شناختی است که در افراد مختلف موجب بروز ترس و هراس در موقعیت های خاص می گردد. فوبیا در دسته اختلالات اضطرابی قرار می گیرد و با علائم و نشانه هایی خاص همراه...

اختلال شخصیت اسکیزوئید 

اختلال شخصیت اسکیزوئید 

اختلال شخصیت اسکیزوئید (SPD) یک بیماری مزمن و فراگیر است که با انزوای اجتماعی و احساس بی تفاوتی نسبت به افراد دیگر مشخص می شود. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، اغلب به عنوان افراد دور یا گوشه...

علائم اعتیاد به ماده مخدر گل و درمان آن

علائم اعتیاد به ماده مخدر گل و درمان آن

این روزها نام ماده مخدر گل زیاد به گوشمان می رسد. ماریجوانا که با نام گل در میان افراد شناخته می شود، یکی از مشتقات شاهدانه محسوب می شود. مصرف گل، این مادّه مخدر تاثیر مستقیمی بر سیستم اعصاب مرکزی...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 3 =