دکتر علیرضا جباری » گروه درمانی، روشی موثر در درمان
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

گروه درمانی، روشی موثر در درمان

آیا تا بحال گروه هایی از افراد را در بیمارستان ها یا کلینیک ها دیده اید که تحت نظر روانشناسان در حال درمان هستند؟ آیا با کلمه گروه درمانی آشنایی دارید؟ در این مطلب تصمیم داریم تا بیشتر با این روش درمانی روانشناختی آشنا شویم و ویژگی های بهترین گروه درمانگر را بشناسیم.

گروه درمانی چیست

گروه درمانی چیست؟

گروه درمانی (Group therapy) نوعی درمان روانشناختی است که در آن یک یا چند روانشناس به صورت همزمان با گروه کوچکی از بیماران به طور منظم مشاوره می کنند. این نوع از درمان به صورت گسترده در موقعیت های مختلف از جمله بیمارستان ها، کلینیک های سلامت، بیمارستان های روانی و یا در گروه های کوچک کاربرد دارد. در این روش درمانی افراد مختلف به گروه هایی تقسیم می شوند. یک یا چند رواندرمانگر این گروه ها را هدایت و راهنمایی می کنند. این گروه ها زیر نظر درمان‌گر و در نتیجه تعامل با وی و اعضای گروه، در ایجاد تغییرات شخصیتی به یکدیگر کمک می‌کنند.

هدف از گروه درمانی چیست؟

این روش درمانی تلاش می کند مکانی امن و راحت در اختیار افراد قرار دهد که بتوانند مشکلات و مسائل عاطفی خود را حل کنند. بیماران بینشی نسبت به افکار و رفتار خود کسب می کنند و پیشنهادها و حمایت خود را به دیگران ارائه می دهند. علاوه بر این، بیمارانی که با روابط بین فردی مشکل دارند، می توانند از تعاملات اجتماعی بهره ببرند که بخش اصلی تجربه گروه درمانی است.

بنر گروه درمانی

آیا من می توانم برای این نوع درمان اقدام کنم؟

بیمارانی که خودکشی، آدم‌کشی، جنون یا دچار یک بحران حاد می‌ شوند، معمولاً تا زمانی که رفتار و حالت عاطفی آن ها تثبیت نشود، برای گروه درمانی مراجعه نمی کنند. اگر شما هم جزو همین دسته از افراد

یک روانشناس، روانپزشک، مددکار اجتماعی یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی معمولاً جلسات این درمان را تنظیم و برگزار می کنند. در برخی از گروه های درمانی، دو درمانگر به طور مشترک مسئولیت رهبری گروه را بر عهده دارند.

گروه های درمانی ممکن است همگن یا ناهمگن باشند. گروه های همگن اعضایی با پیشینه تشخیصی مشابه دارند (به عنوان مثال ، همه آن ها ممکن است از افسردگی رنج ببرند). گروه های ناهمگن ترکیبی از افراد با مسائل عاطفی متفاوت هستند. تعداد اعضای گروه بسیار متفاوت است، اما به طور معمول بیش از ۱۲ نفر نیستند. گروه ها ممکن است برای مدت زمان محدود (با تعداد جلسات از پیش تعیین شده) یا نامحدود (جایی که گروه تعیین می کند چه زمانی درمان پایان می یابد) باشند. با شروع جلسه ممکن است عضویت بسته یا برای اعضای جدید باز باشد.

در یک جلسه، اعضای گروه تشویق می شوند که صریح و صادقانه درباره موضوعاتی که آن ها را به سمت درمان آورده است، بحث کنند. آن ها سعی می کنند با ارائه پیشنهاد ها، دیدگاه و همدلی خود در مورد مشکلات خود، به اعضای دیگر گروه کمک کنند.

برای این درمان هیچ قانون مشخصی وجود ندارد، فقط این است که اعضا در حد توان خود شرکت می کنند. با این حال، بیشتر گروه های درمانی برخی از قوانین اساسی را دارند که معمولاً در جلسه اول مورد بحث قرار می گیرند. از بیماران خواسته می شود آنچه را که در جلسات درمانی می گذرد با افراد خارج از گروه در میان نگذارند. این امر از محرمانه بودن اعضای دیگر محافظت می کند. همچنین ممکن است از آن ها خواسته شود که سایر اعضای گروه را به دلیل تاثیر منفی که ممکن است روی پویایی گروه بگذارد، خارج از درمان ملاقات نکنند.

جلسات گروه درمانی

تعداد جلسات گروه درمانی چقدر است؟

تعداد جلسات این نوع روانشناسی بستگی به آرایش، اهداف و تنظیمات گروه دارد. به عنوان مثال، یک گروه که بخشی از برنامه مصرف مواد برای توان بخشی بیماران بستری است، گروه درمانی کوتاه مدت نامیده می شود. این اصطلاح به این دلیل استفاده می شود که به عنوان بیمار، اعضای گروه فقط برای مدت زمان نسبتا کوتاهی در بیمارستان خواهند بود.

گروه های تحت درمان طولانی مدت ممکن است به شش ماه، یک سال یا بیشتر همدیگر را ملاقات کنند. روش درمانی مورد استفاده در درمان بستگی به تمرکز گروه و آموزش روانشناختی درمانگر دارد. برخی از تکنیک های رایج شامل روان درمانی، شناختی- رفتاری و درمان گشتالت است.

وظیفه رواندرمانگر در این نوع درمان چیست؟

وظیفه اصلی درمانگر هدایت گروه در کشف خود است. بسته به اهداف گروه و آموزش و سبک درمانگر، او ممکن است تعامل گروه را رهبری کند یا به گروه اجازه دهد که جهت خود را انتخاب کنند. به طور معمول، رهبر گروه هر دو کار را انجام می دهد، به عنوان مثال هنگامی که گروه از مسیر خارج می شود، در حالی که به آن ها اجازه می دهد برنامه خود را تنظیم کنند، شرایط بهبودی جهت گروه را فراهم می کند.

درمانگر ممکن است با تقویت رفتارهای مثبتی که افراد گروه انجام می دهند، گروه را راهنمایی کند. به عنوان مثال، اگر یک عضو گروه همدلی را به یک عضو دیگر نشان دهد، یا یک پیشنهاد سازنده ارائه دهد، مشاور این مساله را مشخص کرده و ارزش این اعمال را به گروه توضیح می ‌دهد.

در تمام شرایط، یک درمانگر خوب سعی می کند بر ویژگی های مشترک میان اعضای گروه تأکید کند تا اعضا بتوانند حس هویت گروهی را بدست آورند. اعضای گروه در می یابند که دیگران در همان مسائلی که آن ها انجام می دهند مشترک هستند.

مزایای گروه درمانی چیست؟

مزیت اصلی این روش درمان که ممکن است نسبت به روان درمانی فردی داشته باشد این است که برخی از بیماران بیش از آنکه فقط با یک درمانگر یک به یک رفتار کنند، در محیط گروهی مانند خودشان در محیط گروهی واکنش نشان می‌ دهند. بیمار از عضویت در گروه احساس هویت و مقبولیت اجتماعی خاصی کسب می کند.

در نتیجه، بیماران در می یابند که تنها نیستند. آن ها توسط دیگران احاطه شده اند که همان اضطراب ها و مسائل عاطفی خود را دارند. دیدن چگونگی برخورد دیگران با این مسائل ممکن است راه حل های جدیدی برای مشکلات آن ها فراهم کند. بازخورد اعضای گروه نیز به آن‌ ها دیدگاهی منحصر به فرد در مورد رفتارهایشان به آن ها ارائه می دهد، و گروه یک انجمن امن برای تمرین رفتارهای جدید فراهم می کند.

سرانجام، با کمک به دیگران در کار گروهی از طریق مشکلات خود، اعضای گروه می توانند عزت نفس بیشتری پیدا کنند. این نوع درمان همچنین ممکن است تجربیات خانوادگی بیماران را شبیه سازی کند و این امکان را ایجاد می کند که مسائل پویای خانواده نیز ظاهر شود.

بهترین گروه درمانگر

بهترین گروه درمانگر در تهران

بهترین روانشناس برای گروه درمانی علاوه بر حرفه و تخصص خود روانشناس در این حوزه، به هدف شما نیز بستگی دارد. سعی کنید مشخص کنید که می خواهید روی چه چیزی کار کنید. اهداف و انتظارات خود را مشخص کنید. از خود بپرسید آیا لازم است در مقابله با استرس، افسردگی یا اضطراب مهارت کسب کنم؟ آیا من با مصرف مواد مخدر دست و پنجه نرم می کنم؟ این مستلزم خود اندیشی صادقانه است. به عنوان مثال، سوالی که ممکن است بپرسید این است: “چرا من مرتبا با افراد دنیای اجتماعی خود درگیر می شوم؟”. به طور کلی، اگر تصمیم دارید بهترین روانشناس باید ویژگی های زیر را داشته باشد:

  • تخصص و علم کافی در روانشناسی داشته باشد؛
  • در کار خود حرفه ای باشد و به اصول اخلاقی حرفه ای پایبند باشد؛
  • در راه حل دادن به بیمار و شنیدن حرف های او صبور باشد.

نتیجه گیری

در این مقاله سعی داشتیم تا به بررسی بیشتر موضوع گروه درمانی بپردازیم و ویژگی های یک روانشناس خوب در این حوزه را بیان کنیم. توصیه می کنیم که برای این روش درمان حتماً اطمینان حاصل کنید که رواندرمانگر در این زمینه تخصص داشته باشد تا نتیجه درمان به بهترین نحو پیش برود.

دکتر علیرضا جباری

دکتر علیرضا جباری

متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر در تهران، دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان،  دارای گواهینامه بین الملی در درمان های متمرکز بر هیجان Emotion focused therapy تحت نظر Juliett beeking، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دوره تخصصی رواندرمانی و تراپی تحت نظر اساتید و سوپرویژن از اساتید مربوطه، روانپزشک و رواندرمانگر سازمان بین اللملی پزشکان بدون مرز در پروژه جنوب تهران از سال 98 تا کنون، روانپزشک و رواندرمانگر در بیمارستان بین اللملی کیش از سال 97 تا کنون
برچسب ها:
مقالات مرتبط
راه های درمان فوبیا و انواع آن

راه های درمان فوبیا و انواع آن

فوبیا یا هراس زدگی از جمله اختلالات روان شناختی است که در افراد مختلف موجب بروز ترس و هراس در موقعیت های خاص می گردد. فوبیا در دسته اختلالات اضطرابی قرار می گیرد و با علائم و نشانه هایی خاص همراه...

اختلال شخصیت اسکیزوئید 

اختلال شخصیت اسکیزوئید 

اختلال شخصیت اسکیزوئید (SPD) یک بیماری مزمن و فراگیر است که با انزوای اجتماعی و احساس بی تفاوتی نسبت به افراد دیگر مشخص می شود. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، اغلب به عنوان افراد دور یا گوشه...

علائم اعتیاد به ماده مخدر گل و درمان آن

علائم اعتیاد به ماده مخدر گل و درمان آن

این روزها نام ماده مخدر گل زیاد به گوشمان می رسد. ماریجوانا که با نام گل در میان افراد شناخته می شود، یکی از مشتقات شاهدانه محسوب می شود. مصرف گل، این مادّه مخدر تاثیر مستقیمی بر سیستم اعصاب مرکزی...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × یک =