احساس پشیمانی، حسرت و تاسف نوعی اندوه یا نا امیدی در برابر چیزی است که ما نمیتوانیم آن را تغییر دهیم ولی می خواهیم که دوباره آن را انجام دهیم. اما باید با این موضوع کنار آییم و با آنچه اتفاق افتاده است زندگی خود را ادامه دهیم. بعضی مواقع درد حاصل از پشیمانی می تواند تمام مدت زندگی یک فرد را تحت تاثیر قرار دهد. غم و اندوه حاصل از پشیمانی در دستیابی به اهداف، ارتباط با دیگران و احساس شادی نیز اختلالاتی را ایجاد می کند و ممکن است باعث افسردگی شخص شود.
برونی ویر، پرستار مراقبت های بالینی حسرت های آخر زندگی بیمارانش را جمع آوری کرد و آن ها را در کتاب پر فروش خود به نام پنج حسرت برتر مردن منتشر کرد. حسرت هایی که در این کتاب به آنها اشاره شده است شامل موارد زیر است:
- کاش شجاعت این را داشتم که کاملا صادقانه برای خودم زندگی کنم نه طبق آن چیزی که دیگران از من انتظار داشتند.
- ای کاش خیلی سخت کار نکرده بودم
- ای کاش جسارت این را داشتم که احساسات خود را بروز دهم
- ای کاش ارتبلاطم با دوستانم را قطع نکرده بودم
- ای کاش به خودم اجازه داده بودم تا شاد تر باشم.
انواع حسرت و پشیمانی در زندگی
کار های انجام نشده:کارهایی که ما انجامشان نداده ایم مانند تمام کردن دانشگاه، شروع کردن یک بیزینس یا درخواست دوستی از یک شخص خاص.
کارهایی که صورت گرفته اند:کارهایی که ما آرزرو می کنیم که کاش انجامشان نداده بودیم مانند رانندگی هنگامی که حال خوشی نداشته ایم، خیانت کردن به همسر یا رفتار هایی بد با شخصی که به شدت برای ما عزیز بوده است.
دلایل حسرت خوردن
دو نکته کلیدی که ممکن است به حسرت منجر شوند عبارت اند از:
فرصت ها:
هر چقدر که شخص فرصت های بیشتری داشته باشد و آن ها را تجربه کند، شانس پشیمانی او نیز بیشتر خواهد بود. اگر فرصت ها رد شوند یا در دسترس نباشند، ممکن است که ما احساساتی مانند خشم یا نا امیدی را تجربه کنیم، اما معمولا پشیمانی را تجربه نمی کنیم. از طرف دیگر زمانی که فرصتی در اختیار ما قرار می گیرد. این به ما بستگی دارد تا از این فرصت ها استفاده کنیم یا خیر.
انتخاب گزینه های بیشتر:
داشتن گزینه های بیشتر برای انتخاب در اغلب مواقع منجر به پشیمانی می شود. در واقع به جای اینکه از چیزهایی که داریم لذت ببریم این را می دانیم که گزینه های بیشتری برای انتخاب وجود داشته است. در واقع همین موضوع به ما شانس بیشتری را برای حسرت و پشیمانی می دهد. این پارادوکس بین انتخاب بیش از هد در واقع ما را کم تر شاد و بیشتر مستعد حسرت می کند.
بیشتر حسرت های پایدار زندگی به دلیل اختلافاتی است که بین خود واقعی ما (رفتار های اصلی ما) و خود باید ها (اینکه باید چگونه فکر کنیم یا چگونه عمل کنیم) و خود ایده آل ما ( آن چیزی که آرزو داریم کاش آن گونه بودیم) است. برای مردم این مسئله راحت تر است که تا از حسرت ناشی از شکست ها در مسئولیت و وظایف رهایی یابند. طولانی ترین حسرت ها از فاصله بین خود واقعی و خود ایده آل به وجود می آید.
بیشتر بخوانید: چگونه بفهمیم که در یک رابطه یک طرفه هستیم؟
برای چه حسرت میخوریم؟
پشیمانی به ما انگیزه این را می دهد تا رفتار خود را اصلاح کنیم ( که دیگر مجبور نیستیم که احساسات منفی را تحمل کنیم) اما، به نظر می رسد که این بیشتر باعث می شود تا ما برای تصحیح کردن حسرت هایمان شده اند اقدام کنیم نه اینکه رفتارهایی که باعث حسرتمان شده اند را برطرف کنیم.
وقتی که ما تصمیمی اشتباه می گیریم همان موقع نیز در حال اقدام به آن هستیم، محققان پیشنهاد می کنند که ممکن است تغییر دادن مسیر، هنگامی که در حرکت هستیم آسان تر باشد. به همین علت است که همیشه در تلاش برای تصحیح کردن بسیاری از اشتباهات گذشته خود هستیم ( برای مثال این کار را با طلاق گرفتن، خروج از یک شغل ، حذف کردن خودمان از یک رابطه دوستانه بی هدف و … انجام می دهیم) . اما این که اولین قدم را برای تغییر زندگیمان به سمت مسیر مثبت برداریم برای ما سخت تر است.
۵ راه برای رهایی یافتن از حسرت و پشیمانی
- بهترین دوست خود باشید: به دلسوزی های خود گوش دهید، با خود با مهربانی برخورد کنید و قضاوت کردن را کنار بگذارید.
- پذیرش: وقتی که تجربیات سخت زندگی را قبول می کنیم دیگر از مبارزه با آن ها دست برمی داریم و به عبارتی با آن ها کنار می آییم. تحقیقات نشان داده است که دلسوزی برای خود به ما کمک می کند تا راحت تر از حسرت های گذشته گذر کنیم. پذیرش اضطراب و پشیمانی را کاهش می دهد. (ژانگ و چن ۲۰۱۶)
- به یاد آوردن شادی: به جای اینکه فقط بر روی حسرت های خود ثابت بمانید؛ به یاد آوردن موقعیت های خوب نیز کممک کننده خواهد بود. برای خود زمان ایجاد کنید تا به موقعیت های مثبت، روابط شاد و دستاورد های مهم در زندگی گذشته خود نگاهی دوباره داشته باشید.
- خودتان را با افرادی که از شانس کمتری نسبت به شما داشته اند مقایسه کنید: اگر خودمان را با آن هایی موقعیت های بدتری را نسبت به ما تجربه کرده اند مقایسه کنیم، همه ما درباره موقعیت زندگی خود احساسات بهتری پیدا می کنیم، تحقیقات نشان می دهد که مقایسه اتفاقات رو به پایین جامعه می تواند به ما کمک کند تا دوباره با اهداف خود درگیر شویم و اتفاقات گذشته را پشت سر گذاریم.
- اهدافی پر معنی برای خود مشخص کنید: وقتی که بر روی چیزی کار می کنیم که اهمیت زیادی دارد، پشیمانی های گذشته را پشت سر می گذاریم. با تمرکز برای رسیدن به یک هدف مشخص ، کمتر درگیری ذهنی خواهیم داشت و بیشتر به پیشرفت فکر می کنیم.
- مراجعه به یک متخصص اعصاب و روان یا شخصی که در این زمینه از تخصص کافی برخوردار است می تواند بشدت کمک کننده باشد.
۰ Comments