دکتر علیرضا جباری » علائم کمبود اعتماد به نفس
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

علائم کمبود اعتماد به نفس

علائم کمبود اعتماد به نفس شامل احساس عدم کفایت، ترس از قضاوت دیگران و فرار کردن از مسئولیت‌پذیری است. افراد با اعتماد به نفس پایین مدام خودشان را سرزنش یا با دیگران مقایسه می‌کنند. برای مقابله با این مشکلات، تقویت مهارت‌های اجتماعی، یادگیری “نه” گفتن و شجاعت به خرج دادن در ابراز عقاید، راه‌های مؤثری هستند. در این مقاله از سایت دکتر علیرضا جباری راه های کنترل و درمان قطعی کمبود اعتماد به نفس را یاد گرفته و خواهید فهمید که عدم درمان فقدان اعتماد به نفس چه تاثیری بر زندگی فرد میگذارد؟

نشانه های شایع کمبود اعتماد به نفس

نشانه های شایع کمبود اعتماد به نفس

۱- حس عدم کفایت

فرد احساس می‌کند که به خوبی از پس کار‌ها برنمی آید یا نسبت به دیگران ضعیف‌تر است. این حس دائماً در ذهنش می‌چرخد و او را از انجام بسیاری از کار‌ها باز می‌دارد.

۲- ترس از قضاوت دیگران

فرد به طور مداوم نگران این است که دیگران او را قضاوت کنند یا در مورد او نظر منفی داشته باشند. این ترس مانع از برقراری ارتباط با دیگران یا شرکت در فعالیت‌های اجتماعی می‌شود.

۳- اجتناب از مسئولیت‌ها

افراد با اعتماد به نفس پایین از پذیرفتن مسئولیت‌های جدید یا وظایف سخت خودداری می‌کنند؛ چون احساس می‌کنند نمی‌توانند آن کار‌ها را انجام بدهند. آن‌ها از ترس شکست، از زیر با مسئولیت، شانه خالی می‌کنند.

۴- سرزنش مداوم خود

این افراد وقتی اشتباهی مرتکب می‌شوند، خود را به شدت سرزنش می‌کنند. آن‌ها نمی‌توانند از اشتباهات خود درس بگیرند و به خاطر هر اشتباه کوچک و بزرگی، خودشان را تحقیر می‌کنند.

۵- مقایسه همیشگی خود با دیگران

فرد به طور دائم خودش را با دیگران مقایسه می‌کند و این مقایسه معمولاً به احساس کمبود و عدم رضایت از خود منجر می‌شود. این افراد احساس می‌کنند که دیگران از آ‌ن‌ها موفق‌تر، باهوش‌تر یا شادتر هستند.

نشانه‌های فقدان اعتماد به نفس در شخصیت فرد

به جز مواردی که در بالا اشاره کردیم، این موارد هم جزء علائم کمبود اعتماد به نفس محسوب می‌شوند که در صورت حاد بودن، به پیگیری و درمان جدی با بهترین روانپزشک را نیاز دارند:

  • کمال‌گرایی افراطی و ترس از خطا
  • احساس بی ارزشی
  • حس گناه به خاطر دستاورد‌های خود
  • نیاز به کنترل کامل موقعیت‌ها
  • شک به توانایی‌ها و استعداد‌های خود
  • عدم رضایت از خود و زندگی
  • ضعف در برقراری ارتباط موثر
  • احساس ترس یا نگرانی مداوم
  • سختی در پذیرش انتقاد
  • بی‌اعتمادی به دیگران و روابط اجتماعی
  • ناتوانی در ابراز احساسات به‌طور آزاد
  • تردید و بی‌اعتمادی به خود
  • ترس از ابراز عقاید و نظرات شخصی
  • احساس ناتوانی در تصمیم‌گیری
  • زبان بدن نامناسب

علت اعتماد به نفس پایین در زنان

اعتماد به نفس پایین در زنان به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. یکی از عوامل اصلی، تربیت نادرست در دوران کودکی است. وقتی والدین با مقایسه‌های مداوم یا انتقاد‌های منفی فرزندشان را تحت فشار قرار می‌دهند، احساس بی‌ارزشی در کودکان شکل می‌گیرد. علاوه بر این، تجارب تلخ زندگی مثل سوءاستفاده‌های جسمی، جنسی یا عاطفی هم اثرات عمیقی بر روی عزت نفس فرد می‌گذارد و او را از رسیدن به اهدافش باز می‌دارد.
مقایسه خود با دیگران به خصوص در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی نیز بسیار آسیب زننده است. وقتی خانم‌ها خودشان را با عکس‌ها و ویدئو‌های زندگی‌ بی‌نقص دیگران مقایسه می‌کنند، احساس بی‌کفایتی به سراغشان می‌آید. نداشتن هدف یا جهت مشخص در زندگی هم باعث می‌شود فرد احساس کند در مسیر درستی قرار ندارد و این اتفاق روی اعتماد به نفس او تأثیر منفی می‌گذارد. عدم حمایت عاطفی از سوی خانواده و دوستان نیز یکی دیگر از عوامل است که احساس تنهایی و بی‌ارزشی ایجاد می‌کند. در چنین شرایطی، فرد دیگر به توانایی‌های خودش باور ندارد و این مسأله به بروز علائم کمبود اعتماد به نفس دامن می‌زند.

تاثیر کمبود اعتماد به نفس بر زندگی

یکی از اولین اثرات منفی اعتماد به نفس پایین، موانعی است که در مسیر رشد شخصی و حرفه‌ای ایجاد می‌شود. افراد فاقد اعتماد به نفس از توانایی‌های خودشان به نحو احسن استفاده نمی‌کنند و به همین دلیل فرصت‌های مهم شغلی و اجتماعی را از دست می‌دهند. همچنین، این افراد به‌دلیل نگرانی‌های بیش از حد و ترس از شکست، در مواجهه با مشکلات از خودشان واکنشی نشان نمی‌دهند و از برقراری روابط مؤثر با دیگران دوری می‌کنند.

افراد بی اعتماد به نفس در اغلب موارد از ترس اشتباه کردن یا انتقاد شنیدن، دست به عمل نمی‌زنند و مدام خودشان را با دیگران مقایسه کرده و به‌دنبال جلب نظر و توجه دیگران هستند. این مقایسه‌های دائمی منجر به حسادت و افسردگی می‌شود. کاهش کیفیت روابط بین فردی، افزایش احساس اضطراب اجتماعی و چالش در تصمیم‌گیری از دیگر تأثیرات منفی این عارضه هستند. در نهایت اینکه، عدم اعتماد به نفس تاثیرات منفی زیادی بر سلامت روانی می‌گذارد و افراد را به سمت انزوا، استرس و حتی بیماری‌های روانی هدایت می‌کند.

✍️ بیشتر بخوانید: راه های افزایش اعتماد به نفس

تست اعتماد به نفس

برای ارزیابی میزان اعتماد به نفس، تست‌های مختلفی طراحی شده‌اند که هر کدام جنبه‌های خاصی از این ویژگی را می‌سنجند: 

۱- تست‌های خودگزارش‌دهی

 این نوع تست‌ها معمولا از فرد می‌خواهند تا با پاسخ به سؤالات مختلف، خودشان را ارزیابی کند. برخی از معروف‌ترین تست‌های این دسته عبارتند از:

  • تست روزنبرگ (Rosenberg Self-Esteem Scale): این تست برای ارزیابی عزت نفس طراحی شده است. با پاسخ به ۱۰ سوال، فرد می‌تواند میزان احساس ارزشمندی خود را سنجیده و به طور غیرمستقیم اعتماد به نفسش را ارزیابی کند.
  • پرسشنامه قاطعیت راتوس (Rathus Assertiveness Schedule): این تست بر ارزیابی قاطعیت فرد تمرکز دارد. سوالات آن به رفتار‌های قاطعانه یا منفعلانه اشاره دارند و قدرت فرد در ابراز خود را نشان می‌دهند. قاطعیت بخشی اساسی از اعتماد به نفس است.
  • تست باور‌های هسته‌ای (Core Beliefs Questionnaire): این تست به شناسایی باور‌های اصلی فرد درباره خود و دنیای اطرافش می‌پردازد. باور‌های منفی و نادرست تأثیر مخرب زیادی بر اعتماد به نفس دارند.

۲- تست‌های عینی

این نوع تست‌ها به صورت عملی و با مشاهده رفتار فرد در شرایط خاص انجام می‌شوند. برای مثال، فرد در یک مصاحبه شغلی یا موقعیت اجتماعی خاص قرار می‌گیرد و نحوه واکنش و رفتار او در این شرایط ارزیابی می‌شود. 

۳- تست اعتماد به نفس کودکان

این تست مخصوص کودکان است و با استفاده از سوالات ساده و تصویری، میزان اعتماد به نفس کودک را می‌سنجد. تست اعتماد به نفس کودکان به شناسایی مشکلات اولیه اعتماد به نفس در کودکان کمک می‌کند.

مهم است بدانید با اینکه تست‌های اعتماد به نفس ابزاری مفید برای ارزیابی وضعیت فردی هستند، اما به تنهایی کافی نیستند. نتایج این تست‌ها حتماً باید تحت نظر یک روانپزشک یا مشاور حرفه‌ای تحلیل شوند. این متخصصان تفسیر دقیقی از نتایج ارائه می‌دهند و راهکار‌های مناسبی برای بهبود اعتماد به نفس فرد پیشنهاد می‌کنند.

۱۵ درمان فقدان اعتماد به نفس

  1. نه گفتن را تمرین کنید تا بتوانید به خواسته‌های غیرمعقول دیگران پاسخ منفی بدهید.
  2. مرز‌های مشخصی در روابط خود ایجاد کنید و از انجام کار‌هایی که شما را از اهدافتان دور می‌کند، اجتناب کنید.
  3. در موقعیت‌های مختلف آرامشتان را حفظ و واکنش‌های احساسی خودتان را کنترل کنید.
  4. از تعهد بیش از حد به کار‌ها خودداری کنید و زمانی برای استراحت و خودمراقبتی در نظر بگیرید.
  5. اضطراب‌های خودتان را شناسایی و از افکار منفی و کاذب دوری کنید.
  6.  با ترس‌هایتان روبه‌رو شوید و از آن‌ها به عنوان فرصتی برای رشد استفاده کنید.
  7. مهارت گوش دادن را تقویت کنید تا بتوانید بهتر ارتباط برقرار کنید و جلوی اشتباهات را بگیرید.
  8. خودتان را وادار کنید تا در جمع‌ها نظر بدهید و از ابراز عقاید‌تان نترسید.
  9. fه خودتان یادآوری کنید که شما فردی ارزشمند هستید، حتی اگر همه مهارت‌ها را به خوبی نداشته باشید.
  10. از مقایسه خودتان با دیگران پرهیز کنید و به توانایی‌هایتان ایمان داشته باشید.
  11. دارایی‌هایتان را مشاهده و بر نکات مثبت زندگی‌تان تمرکز کنید.
  12. فهرستی از موفقیت‌ها و دستاورد‌های خود تهیه و به آن توجه کنید.
  13. تلقین مثبت را تمرین و از افکار منفی دوری کنید.
  14.  با چالش‌ها و مشکلات مواجه شوید. از تجربیات جدید به عنوان فرصتی برای رشد استفاده کنید.
  15. با مشاور یا روانشناس مشورت کنید تا راهکار‌های خودمدیریتی را بیاموزید.

*~ سوالات متداول درباره کمبود اعتماد به نفس ~*

چرا اعتماد به نفس بالا مهم است؟

اعتماد به نفس باعث می‌شود افراد در مواجهه با چالش‌ها بهتر عمل کنند، اهداف خود را پیگیری کنند و در روابط اجتماعی موفق‌تر باشند. همچنین، بر عملکرد تحصیلی و شغلی تاثیر مثبتی دارد و کمک می‌کند تا شما تصمیمات بهتری بگیرید.

چگونه از کمبود اعتماد به نفس پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از بروز علائم کمبود اعتماد به نفس، باید مهارت‌ها و استعداد‌های خود را شناسایی کنید و آن‌ها را پرورش بدهید. روابط مثبت بسازید، قاطع باشید و مسئولیت‌های جدید را بپذیرید. همچنین، با امتحان چالش‌های جدید، می‌توانید جلوی عدم اعتماد به نفس را بگیرید.

چگونه اعتماد به نفس را در کودکان پرورش دهیم؟

با کودکان بازی کنید، به او محبت کنید، از برچسب زدن منفی به کودک خودداری کنید و با محول کردن مسئولیت‌های کوچک، او را مستقل بار بیاورید. ضمنا، وقتی کودک احساس کند نظراتش شنیده و مورد توجه قرار می‌گیرد، اعتماد به نفسش بالا می‌رود.

در نهایت توجه کنید که..

علائم کمبود اعتماد به نفس ریشه در عوامل مختلفی مثل تجربیات منفی در دوران کودکی، مقایسه‌های مداوم با دیگران و فقدان حمایت عاطفی دارند. برای ارزیابی وضعیت فردی، تست‌های مختلفی مانند تست روزنبرگ و پرسشنامه قاطعیت راتوس طراحی شده‌اند؛ اما کلید اصلی درمان این مشکل، مراجعه به روانشناس یا مشاور متخصص است. این متخصصان نتایج تست‌ها را تحلیل کرده و راه‌های عملی و مؤثری برای بهبود وضعیت فرد پیشنهاد می‌دهند.

دکتر علیرضا جباری

دکتر علیرضا جباری

متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر در تهران، دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان،  دارای گواهینامه بین الملی در درمان های متمرکز بر هیجان Emotion focused therapy تحت نظر Juliett beeking، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دوره تخصصی رواندرمانی و تراپی تحت نظر اساتید و سوپرویژن از اساتید مربوطه، روانپزشک و رواندرمانگر سازمان بین اللملی پزشکان بدون مرز در پروژه جنوب تهران از سال 98 تا کنون، روانپزشک و رواندرمانگر در بیمارستان بین اللملی کیش از سال 97 تا کنون
برچسب ها:
مقالات مرتبط
نشخوار فکری؛ دایره ای از افکار منفی!

نشخوار فکری؛ دایره ای از افکار منفی!

نشخوار فکری از مشکلات رایج در تمامی سنین است. نشخوار فکری به تکرار مداوم افکار آزار دهنده گفته می‌شود که تکرار این تفکرات منفی و نگرانی‌ها ممکن است منجر به بروز افسردگی و اضطراب شود. نشخوار فکری...

اختلال سلوک و کنترل آن در کودکان

اختلال سلوک و کنترل آن در کودکان

اختلال سلوک یا اختلال رفتاری، به وضعیتی اشاره دارد که فرد در آن نتوانسته است به طور مطلوب با دیگران ارتباط برقرار کند. این وضعیت می‌تواند به دلایل مختلفی نظیر نقص در تربیت، مشکلات روانی یا اجتماعی،...

اثرات جسمانی غم و اندوه و درمان قطعی آن

اثرات جسمانی غم و اندوه و درمان قطعی آن

بسیاری از مردم به اشتباه بر این باورند که اندوه یک احساس منفرد است، اما در واقع اندوه واکنشی چند وجهی و اغلب غیرقابل کنترل است که انسان پس از یک رویداد دردناک یا آسیب زا، مانند مرگ یکی از عزیزان،...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − 10 =