دلایل اهمال کاری در هر فردی متنوع بوده و تنها به یک عامل محدود نمیشود. ممکن است برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که دائما انجام یک کار را به تعویق بیندازید و در نهایت نیز آن را انجام ندهید و یا این که با استرس و اضطراب فراوان مشغول به انجام آن شوید. در این وضعیت افراد اهمال کار توقع دارند که بدون ایجاد کوچکترین تغییر در سبک زندگی خود، به نتایجی شگفتانگیز دست یابند. اما واقعیت این است که برای انجام هر کاری باید تغییراتی را در زندگی خود ایجاد کنید که موضوع بحث ما در این مقاله از سایت دکتر متخصص علیرضا جباری است.
فرد اهمال کار چه ویژگیهایی دارد؟
شناخت و بررسی خصوصیات فرد اهمال کار پیش از صحبت درباره دلایل اهمال کاری اهمیت دارد. به عنوان مهمترین خصوصیات افراد اهمال کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
↲ کمالگرایی
معمولاً افراد کمال گرا تمایلی به شروع و یا تمام کردن کارهای خود ندارند، زیرا بر این باور هستند که ممکن است در این مسیر نتوانند موفق شوند. در صورتی که شخص تصوری شگفتانگیز از سطح تواناییهای خود داشته باشد، اما با شکست مواجه شود و نتواند به نتایج دلخواه خود دست یابد قطعاً تحمل این شرایط را ندارد. بنابراین فرد کار خود را رها کرده و وقت خود را هدر میدهد، زیرا فکر میکند که برای انجام این کار ساخته نشده است.
↲ نداشتن اعتماد به نفس
خود کم بینی یک نوع حالت روانی است که در آن شخص به ارزشها، استعدادها و تواناییهای خود اطمینانی ندارد. چنین فردی اعتماد به نفس بسیار پایینی خواهد داشت. خود کم بینی در شرایطی که شخص نتواند به نتایج دلخواه خود دست یابد سبب میگردد که کار خود را کاملاً رها کرده و احساس شرمندگی کند.
↲ داشتن ترس از شروع کار
افراد ناکارآمد معمولا هنگام آغاز کار خود با مشکل مواجه میشوند. گاهی اوقات شروع کار برای این افراد نسبت به انجام کار اصلی دشوارتر است. چنین افرادی نباید به کل روند پروژه فکر کنند بلکه باید آن را آغاز نمایند، چرا که اولین قدم شروع کار است.
↲ ضعیف بودن در تصمیم گیری
انسانها همواره تصمیمات بزرگ و کوچک زیادی میگیرند که این تصمیمها نقش بسیار مهمی در زندگی آنان دارد. درست و یا غلط بودن نتیجه یک تصمیم میتواند زندگی فرد را به طور کامل تغییر بدهد. گاهی اوقات ترس از تصمیمگیری سبب میشود که دست به انتخابهای اشتباه بزنید. ضعف در تصمیمگیری شخص اهمال کار را ناامید میکند و او را از رسیدن به خواستههای خود باز میدارد و سبب میگردد که فرد خود را برای ادامه فعالیتها مناسب نداند.
↲ دارا بودن ذهنی مشوش با تعداد زیادی فعالیتهای پردازش نشده
اشخاص اهمال کار معمولاً از عملکرد سازندهای برخوردار نیستند، زیرا در فهرست کاری خود امور پردازش نشده و غیرضروری بسیار زیادی دارند که همواره در حال فکر کردن به آنها هستند. این افراد لیست کارهایشان را با خود به همه جا میبرند. این کار، عملکرد افراد را در هنگام تمرکز کردن روی یک کار خاص تحت تاثیر قرار خواهد داد.
۱۵ دلیل رایج اهمال کاری
- یکی از مهمترین دلایل اصلی اهمال کاری کمبود انگیزه است. هنگامی که شخص به کار مورد نظر خود علاقه نداشته باشد و یا از انجام آن احساس رضایت نکند، احتمال اهمال کاری بیشتر است.
- برخی از افراد ممکن است برای انجام کارهایی که به پیگیری و تلاش زیادی احتیاج دارند، به علت عدم موفقیت و همچنین ترس از شکست اجتناب نمایند.
- اگر فرد شغلی را انتخاب کند که با علایق و ارزشهای او تناسب نداشته باشد، احتمال اهمال کاری در آن شغل افزایش مییابد.
- کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند به خود شک میکنند و این اعتقاد در ذهن آنان نقش میبندد که نمیتوانند وظایف خود را به نحو احسنت انجام دهند، بنابراین از انجام آن کار دوری میکنند.
- کسانی که به عواقب و نتایج اهمال کاری توجه کافی ندارند، عموما به سادگی از انجام کارها دست خواهند کشید.
- نداشتن مهارت کافی برای انجام کارها سبب ایجاد احساس ناتوانی و اجتناب از انجام آنها خواهد شد.
- یکی دیگر از دلایل رایج اهمال کاری استرسهای روانی و فشارهای بسیار زیاد است. معمولا کسانی که تحت فشارهای زیادی قرار دارند، تمرکزشان را برای انجام وظایف خود از دست میدهند.
- تکراری و خستهکننده بودن یک کار سبب کاهش انگیزه و در نهایت اهمال کاری میشود.
- عدم ارائه پاداش و عدم وجود سیستم ارزشگذاری مناسب افراد را به سمت اهمال کاری سوق خواهد داد.
- کسانی که تمرکز کافی ندارند، نمیتوانند روی یک کار مشخص تمرکز کنند و بدین ترتیب به صورت کاملاً ناخودآگاه از انجام آن دوری خواهند کرد.
- هنگامی که وظایف و فعالیتها به خوبی سازماندهی نشوند و تقسیم کار به درستی صورت نگیرد احتمال بروز این مشکل افزایش مییابد.
- کسانی که مبتلا به اختلال خواب و یا مشکلات پزشکی هستند، نمیتوانند بهترین عملکرد خود را در انجام کارهایشان ارائه دهند.
- یکی دیگر از دلایل این مشکل شاید دسترسی نداشتن به امکانات و وسایل مورد نیاز باشد. در واقع عدم دسترسی به تجهیزات مورد نیاز سبب میگردد که فرد نتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد.
- بی شک زمانی که فرد بیهدف باشد، و اشتیاقی برای رسیدن به هدف خاصی نداشته باشد به سمت اهمال کاری متمایل میشود.
- اضطراب و استرس سبب کاهش انگیزه و تمرکز شده و در نهایت این مشکل را ایجاد میکند.
چه عواملی باعث تشدید اهمال کاری میشود؟
- خود کم بینی
- توقع بیش از حد
- پایین بودن سطح تحمل
- تنبلی و سستی
- تمایل به کسب لذتهای زودگذر
- کمال طلبی وسواسی و بیمارگونه
- اضطراب
- نگرش منفی به کار
- پرخاشگری انفعالی
- عدم رضایت از وضع موجود
مقایسه اهمال کاران و افراد غیر اهمال کار
افراد اهمال کار معمولا کارهای خود را به تاخیر انداخته و تا لحظه آخر منتظر میمانند. در واقع این افراد کارهای خود را در اولویت قرار نمیدهند و ممکن است به دلایل گوناگونی مانند عدم تصمیم گیری یا کمبود انگیزه به سمت اهمال کاری سوق یابند.
در مقابل افراد غیر اهمال کار فعالیتهای مورد نظر خود را در اسرع وقت انجام داده و به اهداف خود میرسند. بر اساس نظرات محققان کسانی که اهمال کاری نمیکنند، روی فعالیتهای خود تمرکز بالایی دارند و تاخیر در انجام آنها را نمیپذیرند. این افراد هویت اجتماعی قدرتمندتری دارند و کمتر نگران عزت اجتماعی خود هستند. همچنین افرادی که وظیفهشناس هستند، ویژگیهای شخصیتی والایی دارند. این افراد در زمینههای دیگر همچون نظم و انضباط، مسئولیتهای شخصی پشتکار و غیره نیز موفقتر خواهند بود.
در نهایت توجه کنید..
اهمال کاری یک ویژگی آسیبزا و مخرب است که در صورت شدید بودن میتواند مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد کنند. پس از اطلاع از دلایل اهمال کاری باید با روشهای کنترل و مدیریت آن نیز آشنایی یابید تا بتوانید از آنها در زندگی خود به نحو احسن استفاده نمایید. به منظور آشنایی با شیوههای مدیریت اهمال کاری و شناخت نسبت به خود میتوانید مشاورههای لازم را از بهترین روانپزشک متخصص اهمال کاری دریافت کنید.
*~ سوالات متداول درباره دلایل اهمال کاری ~*
گرایشی، جسمانی، شناختی، جسمانی و متفرقه از رایج ترین انواه اهمال کاری هستند.
استرس، بیماری، افزایش، فشار روی روابط اجتماعی و رنجیده شدن از طرف خانواده و دوستان
پاداش سریع به خود، داشتن برنامهریزی کوتاه مدت، داشتن برنامهریزی واقع گرایانه، شناخت بیشتر خود و جلوگیری از اتلاف وقت از راهکارهای درمان اهمال کاری است.
۰ Comments