اعتیاد به معنای وابسته شدن و عادت کردن میباشد، که این وابستگی جنبههای مختلفی مانند انجام یک رفتار و یا اعتیاد به مواد مخدر را در برمیگیرد. برای ترک اعتیاد در هر زمینه ای، افراد مبتلا باید تحت نظر یک روانپزشک قرار گیرند تا با استفاده از دستور العملها و داروهای تجویز شده، توانایی ترک این عادتها و وابستگی را پیدا کرده و به زندگی عادی و طبیعی خود برگردند. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید تا به طور کامل در رابطه با اعتیاد و انواع و آن و تاثیر روانپزشک در ترک آن صحبت کنیم.
اعتیاد چیست؟
به طور کلی اعتیاد در لغت به معنای عادت، خو گرفتن و وابستگی است. این وابستگی میتواند شامل موارد مختلفی همچون عادت به انجام فعالیت و رفتارهای تکراری گوناگونی باشد، که فرد برای انجام آنها باید زمان و هزینه صرف کند. گاهی ممکن است فرد بدون تکرار این عادت ها قادر به انجام فعالیت های روزانه خود به صورت طبیعی نباشد. هنگامی که واژه اعتیاد و ترک اعتیاد به گوشمان میخورد، ناخود آگاه فکرمان به سمت مواد مخدر و انواع آن سوق میخورد. البته باید توجه داشت که منظور از اعتیاد فقط، وابستگی و مصرف مواد مخدر نمیباشد. از جمله اعتیادهای رفتاری میتوان به مواردی مانند وابستگی و اعتیاد به بازیهای کامپیوتری و اینترنت اشاره کرد، که این روزها به صورت گسترده شاهد رشد صعودی آن در رفتار افراد جامعه به خصوص کودکان و نوجوانان هستیم.
اعتیاد و چه تاثیری در زندگی فرد دارد؟
اعتیاد به مواد مخدر بدترین نوع اعتیاد و وابستگی میباشد، که در اثر مصرف یک یا چند نوع مادهی مخدر تحریک کننده رخ میدهد. اعتیاد به اینگونه مواد که به بلای خانمان سوز معروف است یکی از عوامل اصلی از هم پاشیدن کانون خانواده ها میباشد. به دلیل افزایش تعداد افراد وابسته به مواد مخدر سنتی و صنعتی و مصرف اینگونه مواد اعتیاد آور، این موضوع به یکی از مشکلات جدی در سراسر جهان تبدیل شده است، چرا که عوارضی همچون به خطر انداختن سلامتی افراد، از بین بردن ارزشها، تزلزل بنیان خانوادهها، کاهش انگیزه برای زندگی و انجام فعالیتهای روزانه و اختلال در عملکرد مغز و سیستم عصبی را به همراه دارد. یکی از مخرب ترین جنبههای اعتیاد، عدم حضور افراد یا کم رنگ شدن حضور آنها در اجتماع میباشد، چرا که این افراد به طور دائم ترسهای را در وجود خود احساس میکنند که این ترس ها، اعتمادبه نفس آنها را به حداقل میرساند به گونهای که یک مانع بزرگ برای حضور این دسته از افراد در محیطهای عمومی به حساب میآید.
بیشتر بخوانید: اعتیاد به ماده مخدر گل
به همین دلیل در راستای ترک اعتیاد افراد وابسته به مواد مخدر، مراکز درمانی ترک اعتیاد از سالها پیش شروع به فعالیتهای متنوع در جهت ترک اعتیاد افراد به عنوان عاملی مخرب در جامعه نموده اند. در این مراکز متخصصین با تجربه و روان پزشکان ماهر به کسانی که دچار وابستگی به انواع مواد مخدر شده اند، کمک میکند تا به کنار گذاشتن مصرف اینگونه مواد، سلامتی خود را به دست آورند و به صورت عادی و طبیعی به زندگی خود ادامه دهند.
فرایند اعتیاد چگونه شکل می گیرد؟
چرخه فرایند اعتیاد به این صورت میباشد که در ابتدا فرد اقدام به مصرف مواد یا انجام فعالیت و رفتارهای که به آن وابسته شده میکند، سپس دچار یک حالت سرخوشی و شادی موقت میشود، بعد از اتمام این حالت روحی در وجود خود پشیمانی را درک میکند. سپس برای از بین بردن پشیمانی به تحریک روانی دچار خواهد شد که به طور عامیانه به آن هوس کردن گفته میشود، و باعث میشود فرد مجددا به مصرف مواد یا انجام رفتارهای قبلی روی آورد. این چرخه در طی روز ممکن است یک یا چندین بار تکرار شود که در نهایت به یک عادت تبدیل میشود. اعتیاد دارای انواع مختلف اعتیاد جسمی، و اعتیاد روانی می باشد.
در اعتیاد جسمی، بدن در مقابل ورود مواد جدید و در اثر تاثیراتی که این مواد بر روی سیستم عصبی فرد میگذارد، از خود مقاومت نشان میدهد، که با گذشت زمان و مصرف مکرر مقاومت بدن کاهش پیدا کرده و تمایل فرد به مصرف مواد یا انجام رفتاری که با آن خو گرفته افزایش پیدا میکند. ترک اعتیاد جسمانی دارای یک دوره کوتاه میباشد. در اعتیاد روانی، انجام رفتارها و عادتها یا مصرف مواد مخدر باعث ترشح هورمون های شادی آور مانند دوپامین در افراد میشود که حالتهای سر خوشی و لذت بخش آنی را برای افراد به همراه میاورد. اعتیاد روانی بسیار خطرناک تر از اعتیاد جسمانی میباشد. ترک اعتیاد روانی، نیاز به دورههای طولانی مدت و مشاورههای پی در پی از سوی مشاوران روان پزشک دارد.
روانپزشک ترک اعتیاد
فزایش استفاده از مواد مخدر و تاثیرات این مواد بر روی روان فرد مبتلا باعث شده که روان پزشکان، که در اصطلاح به این متخصصین درمانگران اعتیاد نیز گفته میشود، به بررسی علائم اعتیاد، تشخیص و درمان روحی و روانی بیماران اقدام نمایند. این روان پزشکان با داشتن دانش و مهارت کافی به تشخیص و ارزیابی اختلالهای روانی که در اثر مصرف مواد مخدر غیر مجاز به وجود میآیند می پردازند. که در ابتدا با راهنمایی های لازم، انگیزهی ترک اعتیاد را در بیمار ایجاد میکنند و سپس با انجام مشاورههای دوستانه و به دور از تحقیر و سرزنش اعتماد به نفس و خود باوری بیمار را به او بر میگردانند. سپس بر اساس شدت و نوع اعتیاد، برای بیمار داروهای مجازی را تجویز کرده تا با استفاده از آنها، فرایند سم زدایی در بدن افراد صورت گیرد.
مهمترین بخش ترک اعتیاد که نیازمند نقش پر رنگ روان پزشک میباشد، از بین بردن تمایل و هوس فرد مبتلا برای مصرف دوباره میباشد که در این مرحله درمانگران اعتیاد باید با طراحی یک تکنیک فوق العاده و کارا بر اساس شخصیت فرد تحت درمان، از فشارهای روانی موجود بر روی بیمار کاسته و تمایل او را برای استفاده و مصرف مجدد از بین ببرند. و از تسلیم شدن فرد در برابر محرک های که باعث ایجاد یا افزایش میل مصرف در بیمار میشود، جلوگیری کنند. در نهایت روان پزشک با رفتار درمانی شناختی یا CBT به بیمار آموزش میدهد که افکار، احساسات و رفتارهای خود را کنترل کرده و مسئولیت تمام جنبههای روانی و رفتاری خود را بر عهده گیرد. در صورت درگیری با اعتیاد برای داشتن درمان ساده تر حتما به بهترین روانپزشک تهران مراجعه کنید.
چرا برای ترک اعتیاد به روانپزشک مراجعه کنیم؟
اکثر افرادی که در درمان اعتیاد بستری می شوند، در مقطعی، چه قبل از بستری شدن، چه در طول اقامت، توسط روانپزشک ارزیابی می شوند. به طور کلی، دلایل مراجعه به روانپزشک برای ترک اعتیاد به مواد مخدر یا الکل به دلایل زیر است:
- تجویز داروی سم زدایی ایمن (در صورت نیاز)
- شناسایی شرایطی که مستعد اعتیاد هستند، مانند اختلال دوقطبی یا افسردگی، نقص توجه، اضطراب، فوبیا، اختلالات خوردن یا سندرم های درد مزمن
- برای مقابله با علائمی که در طول درمان روانشناختی ظاهر می شوند مانند استرس پس از سانحه، خواب بسیار ضعیف، هوس، مشکلات خلقی
- برای ارزیابی میزان خطرات و آسیبپذیری ناشی از ترک اعتیاد
- درمان اختلالات روانی یا روانپزشکی زمینه ای
فواید مراجعه به روانپزشک جهت ترک اعتیاد
- تشخیص بیماری روانی، تعیین شدت آن و ارزیابی وضعیت ذهنی و روحی افراد در جهت مشخص نمودن ماهیت و میزان اختلالات روحی و رفتاری
- گفتگو درمانی و مشاوره به منظور شناسایی شخصیت فرد مبتلا و پیدا کردن بهترین و موثر ترین روش درمان و دادن آموزشها و اطلاعات لازم، به بیمار و آگاه ساختن افراد برای درک بهتر از بیماری و روشهای ترک اعتیاد، و همچنین ایجاد انگیزه و اعتماد بنفس در فرد برای انجام راهنمایی های کاربردی در جهت تسریع روند درمان.
- تجویز داروهای لازم و ضروری جهت بهبودی کامل و برطرف کردن نیاز بدن افراد به مواد مصرفی و ترک اعتیاد کامل.
- درمان اختلالات روانی به واسطه انجام تکنیکهای که باعث از بین بردن تمایل فرد مبتلا به استفاده و مصرف مجدد می شود.
کلام آخر
از آنجایی که روند ترک اعتیاد بسیار دشوار است، توصیه می شود قبل از اقدام برای درمان از یک مشاور یا روانپزشک ترک اعتیاد کمک بگیرید. بسیاری از افراد در ابتدای مسیر ترک اعتیاد بسیار مصمم هستند، اما با گذشت زمان دلسر شده و دوباره به مصرف مواد روی می آورند. به منظور جلوگیری از این اتفاق بهتر است کمک های پزشکی و روانپزشکی از بهترین دکتر ترک اعتیاد دریافت کنید.
۰ Comments