دکتر علیرضا جباری » درمان قطعی پارانوئید چیست؟
مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

درمان قطعی پارانوئید چیست؟

افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید به طور طبیعی به دیگران اعتماد نمی کنند، قضاوت نابجا و نادرستی دارند و فکر می کنند اطرافیان رفتار تهدید آمیز، همراه با خیانت، سوء استفاده و آسیب با آن ها دارند. این اختلال عمدتا در افراد جوان مشاهده می شود.
افراد مبتلا به اختلال پارانویید، نه با واقعیت کنار می آیند و نه می پذیرند که احساسات و افکار منفی نسبت به دیگران دارند. این افراد به قدری نسبت به دیگران بی اعتماد هستند که با آن ها در خصوص احساسات شان صحبت نمی کنند.

اختلال شخصیت پارانویید و درمان آن
علائم و نشانه های اختلال شخصیت پارانویید چیست؟

علائم شخصیت پارانوئید به صورت زیر دسته بندی می شود:
۱. بی اعتمادی و شک به دیگران که می تواند به صورت های زیر باشد:
– مشکوک بودن به این که دیگران در حال سوء استفاده، آزار و فریب آن ها هستند.
– مشغول شدن ذهن با شک های نا معقول نسبت به دوستان و جامعه.
– عدم تمایل برای اعتماد به دیگران، به دلیل ترسی که با خود به همراه دارند.
– واکنش های همراه با پرخاش و عصبانیت را نشان می دهند.
– شک های مکرر و بی هیچ توجیه منطقی را نسبت به شریک جنسی خود دارند.
۲. علائم انحصارا در طول دوره اسکیزوفرنی، اختلال دو قطبی و یا افسردگی و یا سایر اختلالات روانی رخ نمی دهند و وابسته به اثرات روانی دیگر شرایط پزشکی نمی باشد.

علت بروز اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

شخصیت پارانوئید می تواند ابتدا در دوران کودکی و یا نوجوانی ظاهر شود. افرادی که از این اختلال رنج می برند، انزوا و تنهایی را ترجیح می دهند، روابط اجتماعی ضعیفی دارند، مضطرب هستند، در زمینه تحصیل موفق نیستند، حساس هستند و افکار عجیب و غریبی دارند.
در نمونه های بالینی، عمدتا شاهد بروز این اختلال در مردان هستیم.
شواهدی وجود دارد که نشان می دهند میزان شیوع اختلال پارانوئید در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی، رو به افزایش می باشد. گاهی ممکن است برخی رفتارهای یک فرد اشتباها پارانوئید نامیده شود و حتی با ارزیابی های بالینی شدت هم بگیرد.

چه درمانی برای اختلال شخصیت پارانوئید وجود دارد؟

درمان های موثری برای اختلال پارانوئید وجود دارد. با این حال، این افراد ممکن است نسبت به سلامت درمانگر خود شک داشته باشند، که همین مورد می تواند کنترل و درمان اختلال را دشوار سازد.
افراد مبتلا به این اختلال می توانند از پارانویا (بدگمانی) مزمن رنج ببرند، به خصوص اگر نسبت به درمان اقدامی نکنند. مصرف داروها و برخی درمان ها می تواند مفید و موثر واقع شود.
در صورت عدم درمان اختلال، فرد مبتلا می تواند با مشکلاتی در محل کار و خانه روبرو شود.
درمان می تواند شامل اقدامات ساده و یا کمی پیچیده باشد. منظور از درمان ساده، کمک به فرد از طریق حمایت اطرافیان و یا کمک های شغلی می باشد.
عمدتا مصرف دارو در درمان اختلال شخصیت پارانویید توصیه نمی شود. داروها عوارض جانبی دارند که می توانند باعث تشدید علائم اختلال و شک در فرد شوند و باعث شوند فرد درمان را ادامه ندهد.
اگر فردی از علائم خاصی مانند اضطراب شدید و یا توهم رنج می برد که می تواند منجر به بروز آسیب به خود و یا دیگران شود، مصرف دارو توصیه می شود. داروهای ضد اضطراب مانند دیازپام، در صورتی که عملکرد و فعالیت های روزانه فرد مختل شده باشد، تجویز می شود.
داروهای ضد روان پریشی می توانند مصرف شوند. توجه داشته باشید که مصرف دارو باید برای مدت کوتاهی ادامه پیدا کند.
روان درمانی، بهترین روش درمان اختلال شخصیت پارانوئید است. افرادی که از این اختلال شخصیتی رنج می برند، مشکلاتی را در ارتباطات خود خواهند داشت. یک درمان خوب می تواند مزایای بسیاری را برای افراد مبتلا به همراه داشته باشد.
افراد با شخصیت پارانوئید، در حالت طبیعی به دنبال درمان نمی روند و حتی ممکن است درمان را قطع کنند. ممکن است نیاز باشد این افراد در تمام طول زندگی، تحت درمان منظم باشند.

درمان قطعی پارانویید

لزوم مراجعه به روانشناس خوب برای درمان پارانویید

همان طور که اشاره کردیم، بهترین و موثرترین راه درمان پارونید روان درمانی است. یک متخصص روانشناسی خوب می تواند با معاینه دقیق بیمار و شرح حال گرفتن مناسب از او، بهترین درمان را تجویز کند. روانشناس باید به این اختلال شخصیتی کاملاً واقف باشد و در درمان پارانویید تخصص و تجربه کافی داشته باشد. به همین دلیل، حتماً پیش از مراجعه به روانشناس باید اطمینان حاصل کنید که بهترین روانپزشک تهران را برای مشاوره انتخاب می کنید. البته این مشاوره حتماً به معنای مشاوره حضوری نیست. شما می توانید با در نظر گرفتن تمامی مسائل از جمله راحتی بیمار، مشاوره غیرحضوری روانشناسی را نیز انتخاب کنید. تنها مسئله مهم انتخاب بهترین روان درمانگر برای مبارزه با این مشکل شخصیتی است.

دکتر علیرضا جباری

دکتر علیرضا جباری

متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر در تهران، دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان،  دارای گواهینامه بین الملی در درمان های متمرکز بر هیجان Emotion focused therapy تحت نظر Juliett beeking، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دوره تخصصی رواندرمانی و تراپی تحت نظر اساتید و سوپرویژن از اساتید مربوطه، روانپزشک و رواندرمانگر سازمان بین اللملی پزشکان بدون مرز در پروژه جنوب تهران از سال 98 تا کنون، روانپزشک و رواندرمانگر در بیمارستان بین اللملی کیش از سال 97 تا کنون
برچسب ها:
مقالات مرتبط
اختلال کم توجهی در کودکان 

اختلال کم توجهی در کودکان 

اختلال کم ‌توجهی در کودکان بخصوص در دنیای پرهیاهو و غنی از تکنولوژی امروزی بسیار رایج و فراگیر شده است. شناخت دقیق این اختلال و عوامل مؤثر بر آن نقش بسزایی در کمک به کودکان برای مدیریت بهتر شرایط و...

نشخوار فکری؛ دایره ای از افکار منفی!

نشخوار فکری؛ دایره ای از افکار منفی!

نشخوار فکری از مشکلات رایج در تمامی سنین است. نشخوار فکری به تکرار مداوم افکار آزار دهنده گفته می‌شود که تکرار این تفکرات منفی و نگرانی‌ها ممکن است منجر به بروز افسردگی و اضطراب شود. نشخوار فکری...

علائم کمبود اعتماد به نفس

علائم کمبود اعتماد به نفس

علائم کمبود اعتماد به نفس شامل احساس عدم کفایت، ترس از قضاوت دیگران و فرار کردن از مسئولیت‌پذیری است. افراد با اعتماد به نفس پایین مدام خودشان را سرزنش یا با دیگران مقایسه می‌کنند. برای مقابله با...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۲ Comments
  1. سلام سوالی داشتم دختری هستم ۳۶ ساله که بعد از شکست عاطفی با شخصی که قرار بود باهاش ازدواج کنم مجدد وارد رابطه شدم و این بار عمیقتر در هردو رابطه با پاتنرهام دچار چالش شدم اولی به من خیانت کرد و با شخص دیگه ایی وارد رابطه شد واین پارتنرم هم به من دروغ میگه و نمیتونم بهش اعتماد کنم خیلی هم دوسش دارم و قرار است به هم ارداوج کنیم اما به دلیل گفتتن دروغ های متعدد بی اعتمادی در من شدت پیدا کرده من خیلی نگرانم فکر میکنم شاید من دچار اختلال پارانوییدشدم آیادرمانی وجود داره؟

    Reply
    • درود به شما
      برای تشخیص درست و اصولی باید مشاوره و معاینه انجام بشه
      با تلفن های سایتتماس بگیرید
      ۰۲۱۲۲۰۱۶۶۹۳ – ۰۲۱۲۲۰۱۲۳۳۶

      Reply
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 2 =