دکتر علیرضا جباری » شوک فرهنگی بعد از مهاجرت
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

شوک فرهنگی بعد از مهاجرت

شوک فرهنگی بعد از مهاجرت یکی از چالش‌های مهاجرت است که برای بسیاری از افراد نگران کننده است. این اتفاق ناشی از تفاوت فرهنگ کشورهای مختلف است و ممکن است در ابتدا به یکی از معضلات مهاجرت تبدیل شود. شوک فرهنگی بعد از مهاجرت در میان تمامی مهاجران احساسی مشترک است اما میزان شیوع متفاوتی دارد. برطرف کردن این چالش نیازمند داشتن اطلاعات کافی و درک صحیح در مورد حالات مختلف این بحران و راهکارهای کنترل آن است. اگر شما هم قصد مهاجرت دارید؛ نگران شوک فرهنگی و احساسات منفی ناشی از آن نباشید. ما در این مقاله به طور کامل در این رابطه بحث خواهیم نمود و راه‌های کنترل و درمان شوک فرهنگی بعد از مهاجرت را بررسی خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله از سایت دکتر علیرضا جباری همراه ما باشید:

منظور از شوک فرهنگی بعد از مهاجرت چیست؟

شوک فرهنگی یکی از حالاتی است که ممکن است بیشتر مهاجران با آن مواجه شده باشند. این اتفاق به دلیل تفاوت کشورها در فرهنگ، رفتار، باور، آداب و رسوم و سبک زندگی رخ می‌دهد و برای بسیاری از افراد آزاردهنده و غیرقابل تحمل است.
از نظر روانشناسان از روزهای اول مهاجرت تا پایان شوک فرهنگی فرد ۴ مرحله را پشت سر می‌گذارد. در مرحله اول که دوره ماه عسل مهاجرت است، فرد درگیر هیجان ناشی از این تغییر بزرگ است و مشاهده تفاوت‌های فرهنگی برای او جالب و جدید است. در این مرحله فرد مشکل زیادی با این تفاوت‌های بزرگ ندارد و ممکن است درک کاملی از آنها نداشته باشد.
بعد از حضور فرد در جامعه و مواجه شدن با تفاوت‌هایی که گاها گسترده است فرد دچار حس سرخوردگی و نگرانی ناشی از این تفاوت می‌شود. این حس مرحله دوم مهاجرت است که در اغلب افراد بروز می‌یابد و ممکن است رفع آن مدتی طول بکشد. در این مرحله فرد آگاهی کاملی از تفاوت سبک زندگی، آداب و رسوم و قوانین دارد و ممکن احساسات منفی در او بروز یابد و به مرور زمان تشدید شود.
با گذشت زمان و انجام برخی اقدامات، فرد در مرحله جا افتادن قرار می‌گیرد و روند بهبودی را طی می‌کند. در این نقطه از زمان تفاوت‎ها از سوی فرد پذیرفته و درک می‌شود. در مرحله چهارم یا مرحله پایانی فرد به شکل کامل بر تفاوت‌های موجود غلبه می‌کند. در واقع مهاجر بر فرهنگ کشور تسلط می‌یابد و می‌تواند با ایجاد برخی تغییرات در خود این نکات متفاوت را به حداقل برساند.

شوک فرهنگی مهاجرت چه زمانی ایجاد می‌شود؟

شوک فرهنگی مهاجرت یک تجربه مشترک در میان مهاجران است و از زمانی آغاز می‌شود که فرد سعی در سازگاری تفاوت‌ها دارد. بروز و تداوم این حس بعد از مهاجرت بسته به روحیات، اخلاق و عادات فرد بازه زمانی مختلفی دارد و در مواردی تا ۵ سال طول می‌کشد و اگر به درستی کنترل نشود به افسردگی بعد از مهاجرت مبدل می گردد.

شوک فرهنگی بعد از مهاجرت و با گذشت مدت کوتاهی از حضور فرد در کشور مقصد در بیشتر افراد بروز می‌یابد. دلایلی که بر این شوک تاثیر می‌گذارند در ابعاد گوناگونی قابل بررسی است. یکی از مهم‌ترین پارامترها تفاوت مذهب است. تضاد موجود در زبان، آداب و رسوم و هنجارهای اجتماعی نیز موجب سردرگمی و افزایش شوک در مهاجران می‌شود.

برخی از پارامترها نظیر تفاوت فرهنگ غذایی، نقش‌های جنسیتی، آداب و انتظارات اجتماعی و واکنش افراد در برخوردهای مختلف در ایجاد شوک فرهنگی بی‌تاثیر نیستند. تمامی این تناقض‌ها در بروز شوک فرهنگی بعد از مهاجرت تاثیر‌گذار است.

علائم شوک فرهنگی بعد از مهاجرت

علائم شوک فرهنگی بعد از مهاجرت

شوک فرهنگی بعد از مهاجرت یک احساس پرتکرار در میان مهاجران است و معمولا این افراد دارای حس‌های مشترکی هستند. بیشتر افراد دارای عصبانیت بیش از حد، آستانه تحمل پایین و تحریک‌پذیری بالایی هستند و احساس می‌کنند که ناامیدی به آنها غلبه کرده است. سردرگمی ناشی از شوک فرهنگی بعد از مهاجرت باعث کاهش اعتمادبنفس فرد شده و او از حضور در جمع و رفت‌وآمد امتناع می‌کند.

به دنبال درک و لمس اختلافات فرهنگی موجود، فرد حس راحتی در محیط جدید را از دست می‌دهد و در مواردی امکان بروز حس انزواطلبی در فرد تشدید می‌شود. در این برهه زمانی ممکن است فرد در تغذیه و خواب خود دچار مشکل شود و کم خوری یا پرخوری و اختلالات خواب داشته باشد.

تجربه احساسات ناخوشایندی نظیر استرس، غمگینی، عدم تمایل به فعالیت و تنفر از محیط و افراد جدید دور از انتظار نیست. توجه داشته باشید که تمامی این احساسات موقت و قابل پیشگیری هستند و انجام برخی اقدامات باعث کوتاه شدن زمان بروز آنها می‌شود.

آیا همه مهاجران با شوک فرهنگی روبرو می‌شوند؟

باور این موضوع که همه مهاجران با شوک فرهنگی روبرو می‌شوند اشتباه است. ممکن است افرادی که آشنایی کافی با زبان و فرهنگ کشور مقصد دارند راحت‌تر با تفاوت‌های ایجاد شده کنار بیایند. داشتن مهارت‌های فردی بالا، سعی در انطباق با تناقض‌های فرهنگی و تفاوت‎ها باعث می‌شود که افراد بعد از مهاجرت واکنش‌های مختلفی از خود نشان دهند.

شوک فرهنگی یکی از مراحل غیرقابل اجتناب پس از مهاجرت است که ممکن است بیشتر افراد آن را تجربه کنند. البته در نظر داشته باشید که میزان شیوع شوک فرهنگی در افراد متفاوت است و شاید تنها به اضطراب بعد از مهاجرت در برخی افراد خلاصه شود. توجه به راهکارهای ارائه شده از سوی روانشناسان می‌تواند این تجربه را آسان‌تر و قابل تحمل‌تر کند.

راه‌های کنترل و درمان شوک فرهنگی بعد از مهاجرت

شوک فرهنگی بعد از مهاجرت یکی از مراحلی است که بیشتر افراد بعد از مهاجرت با آن مواجه می‌شوند. این اتفاق غیرقابل اجتناب است اما برخی راهکارهای ارائه شده از سوی روانشناسان تا حد بسیار زیادی دوران این شوک را کوتاه‌تر می‌کند. رعایت این نکات در کاهش علائم شوک فرهنگی و کاهش مدت زمان آن بسیار موثر است.

یکی از مهم‌ترین کارهایی که در راستای کنترل احساسات و حالات منفی ناشی از شوک فرهنگی بعد از مهاجرت می‌توان انجام داد پذیرش این موضوع است. در این شرایط بهتر است این نکته را به یاد بیاورید که تقریبا تمامی افرادی که مهاجرت کرده‌اند احساسی مشابه شما دارند. این بحران موقتی برای شما ضعف تلقی نمی‌شود، پس بهتر است آن را پنهان و کتمان نکنید و در مورد آن صحبت کنید.

بهتر است سعی در شناخت قوانین و آداب کشوری که در آن قرار دارید داشته باشید و با افراد بیشتری ارتباط بگیرید. این کار تا حد زیادی استرس و انزوای شما را برطرف می‌کند و حس همدلی بیشتری دریافت خواهید کرد. دانستن زبان محلی کشور نیز در کاهش حس منفی ناشی از شوک فرهنگی موثر است. بهتر است پیش از مهاجرت زبان خارجی خود را تقویت کنید تا به راحتی با افراد ارتباط برقرار کنید.

انجام فعالیت‌هایی که در بهبود حالتان موثر است را در برنامه روتین زندگی خود قرار دهید. ورزش، هنر، موسیقی، رقص و … تاثیر مثبتی در روحیه شما خواهد داشت. افزایش مهارت زندگی، تمرین استقلال و خوداتکایی نیز به شما کمک می‌کند تا با احساس تنهایی بعد از مهاجرت راحت تر کنار آمده و احساس بهتری داشته باشد.

در نهایت مهاجران در مورد شوک فرهنگی بعد از مهاجرت باید بدانند که..

ما در این مقاله عوامل ایجاد کننده شوک فرهنگی بعد از مهاجرت و ۴ مرحله آن را بررسی نمودیم. ممکن است بعد از مدتی که هیجان مهاجرت فرد فروکش کرد علائم این شوک بروز یابد و بسته به ویژگی‌ها، روحیات و اقدامات فرد مدت زمان متغیری داشته باشد. شناخت فردی، شناخت بیشتر زبان و فرهنگ منطقه، افزایش مهارت‌های زندگی و اقدامات موثر در بهبود فرد، علائم شوک فرهنگی را تا حد بسیاری زیادی کاهش می‎دهد. شما می‌توانید برای تسریع در روند بهبود احساسات منفی از یک مشاور، روانشناس یا روان‌درمانگر باتجربه و حرفه‌ای کمک بگیرید.

*~ سوالات متداول درباره شوک فرهنگی بعد از مهاجرت ~*

۱. عوامل تشدید کننده شوک فرهنگی بعد از مهاجرت شامل چه مواردی است؟

تصور داشتن یک زندگی ایده‌آل در کشور مقصد پیش از مهاجرت و باور داشتن زندگی ایده‌آل در کشور محل تولد بعد از مهاجرت می‌تواند تاثیرات منفی در فرد داشته باشد. بهتر است از مقایسه کشور زادگاه و مقصد اجتناب کنید و در نظر داشته باشید هیچ کشوری حکم بهشت را برای شما نخواهد داشت.

 ۲. شوک فرهنگی بعد از مهاجرت چگونه از بین می‌رود؟

پذیرش تفاوت‌ها و سعی در وفق دادن خود با این تناقض‌ها و عدم کتمان این موضوع به شما کمک خواهد کرد که این دوران را برای خود کوتاه و قابل تحمل‌تر کنید. بهتر است به موفقیت و بهبود موقعیت خود در کشور جدید فکر کنید و دید خود را مثبت کنید.

۳. شوک فرهنگی معکوس چیست؟

این احساس در افرادی که بعد از زمان زیادی به زادگاه خود سفر می‌کنند بروز می‌باید و فرد با نگرش جدیدی که ماحصل مهاجرت است، از تغییرات و تفاوت‌های میان دو کشور احساس شوک و تناقض می‌کند.

دکتر علیرضا جباری

دکتر علیرضا جباری

متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر در تهران، دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان،  دارای گواهینامه بین الملی در درمان های متمرکز بر هیجان Emotion focused therapy تحت نظر Juliett beeking، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دوره تخصصی رواندرمانی و تراپی تحت نظر اساتید و سوپرویژن از اساتید مربوطه، روانپزشک و رواندرمانگر سازمان بین اللملی پزشکان بدون مرز در پروژه جنوب تهران از سال 98 تا کنون، روانپزشک و رواندرمانگر در بیمارستان بین اللملی کیش از سال 97 تا کنون
برچسب ها:
مقالات مرتبط
دلتنگی بعد از مهاجرت

دلتنگی بعد از مهاجرت

یکی از تجربیات رایج و طبیعی که بسیاری از مهاجران با آن روبه ‌رو می‌شوند، احساس دلتنگی بعد از مهاجرت است. این احساس به دلیل فاصله‌ گیری از خانواده و دوستان، دوری از محیط آشنا و مواجهه با شرایط جدید...

اثرات جسمانی غم و اندوه و درمان قطعی آن

اثرات جسمانی غم و اندوه و درمان قطعی آن

بسیاری از مردم به اشتباه بر این باورند که اندوه یک احساس منفرد است، اما در واقع اندوه واکنشی چند وجهی و اغلب غیرقابل کنترل است که انسان پس از یک رویداد دردناک یا آسیب زا، مانند مرگ یکی از عزیزان،...

اختلال کمبود توجه در بزرگسالان

اختلال کمبود توجه در بزرگسالان

اختلال کمبود توجه در بزرگسالان یکی از مشکلات جدی و خطرناک است که عدم درمان و اهمیت به آن می‌تواند مشکلات فردی و اجتماعی فراوانی برای بیمار به وجود بیاورد. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند ممکن...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 2 =