سایکوپات یکی از آن دست اطلاعاتی است که در علم روانشناسی و پزشکی کاربرد زیادی دارد. در واقع سایکوپات به معنی اختلال روانی آزاری بوده و دارای تشابه زیادی با اختلال شخصیت غیر اجتماعی است اما با آن تفاوت های زیادی دارد. افراد مبتلا به اختلال سایکوپات دارای ویژگی های خاصی هستند که این ویژگی ها سبب می شود تا در مقایسه با سایر افراد جامعه مرتکب جرائم بیشتری شوند. اما این افراد چه ویژگی هایی دارند؟ چگونه می توان این افراد را تشخیص داد؟
در این مقاله قصد داریم تا شما عزیزان را با اختلال سایکوپات و یا روان ستیزی بیشتر آشنا کنیم و اطلاعاتی در مورد ویژگی و نشانه های این افراد به شما دهیم، پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
سایکوپات یا روان ستیز کیست؟
افراد سایکوپات یا روان ستیز، افرادی هستند که به علت ابتلا به نوعی از اختلال شخصیت، افراد دیگر را مورد آزاد قرار می دهند بدون اینکه احساس همدردی، دلسوزی و یا پشیمانی داشته باشند. این افراد معمولا قانون گریز هستند و در مواقع زیادی گرفتار قانون و زندان می شوند.
دانشمندان زیادی روی این افراد پژوهش و تحقیق کردهاند و نتایج اسکن های مغزی این افراد نشان می دهد که در برخی از قسمت های مغز آنها، تشابه زیادی با مغز افراد عادی وجود دارد. اما در بعضی قسمت ها از جمله قسمت جلو مغز که مسئول درک احساسات دیگران است، ماده خاکستری کمتری وجود دارد. علاوه بر این، قسمت آمیگدال که مخصوص بخش کنترل ترس در بدن است، حجم کمتری در مقایسه با افراد سایکوپات دارد. سایکوپات در واقع اختلالی است که با فقدان همدلی همراه است و تشخیص آن بسیار دشوار است. ماهیت ضد احتمالی بودن این افراد باعث می شود که به سمت جنایت تمایل داشته باشند. افراد سایکوپات در مواردی در برابر درمان مقاومت نشان می دهند. شرایط مختلف روی بروز این اختلال تاثیر دارد که آناتومی، ژنتیک و محیط یک فرد از جمله این شرایط هستند. تصمیم داریم برای اینکه اطلاعات بیشتری راجب این اختلال کسب کنید، در مورد علائم و نشانه های آن صحبت کنیم.
نشانه های و علائم اختلال سایکوپات
دانشمندان اختلال سایکوپات را مورد بررسی قرار دادهاند و علائمی را مشخص کرده اند تا به وسیله این علائم بتوان در مورد اختلال سایکوپات اطلاعات بیشتری کسب کرد. برخی از مهم ترین علائم سایکوپات شامل موارد زیر است:
- رفتار های اجتماعی غیر مسئولانه
- نادیده گرفتن و نقض حقوق دیگران
- عدم توانایی تشخیص درست از غلط
- عدم نشان دادن پشیمانی و همدلی
- علاقه به دروغ گفتن
- تمایل به صدمه زدن به دیگران
- مشکلات زیادی با قوانین
- عدم توجه به ایمنی و عدم قبول مسئولیت
۷ ویژگی یک فرد سایکوپات
۱- بی توجهی و بی تفاوتی:
منابع علمی و تحقیقات روانشناسان افراد سایکوپات را افرادی بی عاطفه و بی توجه توصیف کرده که قادر به برقراری همدلی با دیگران نیستند. دلایل بیولوژیکی مختلفی در بروز مشکل بی توجهی در افراد نقش دارد.
۲- احساسات سطحی و کم عمق:
افراد سایکو، به ضعف عواطف دچار هستند که این عواطف در مورد احساسات اجتماعی همچون شرم، گناه و خجالت بیشتر بروز می کند. در واقع این افراد قادر به انجام واکنش های عاطفی مناسب با موقعیت های مختلف نیستند و در این افراد احساس پشیمانی یا شرم به معنی رایج وجود ندارد. این افراد از نظر احساسی سطحی و کم عمق تلقی می شوند و به نداشتن ترس هم شناخته می شوند.
۳- بی مسئولیتی:
افراد سایکو دارای نشانه هایی از غیر قابل اعتماد بودن دارند و ویژگی هایی مانند بی مسئولیتی از خود نشان می دهند. این دسته از افراد دارای مکانیسم سرزنش بیرونی هستند. این موضوع به این معناست که دیگران را به خاطر مواردی که تقصیر آن ها نیست سرزنش می نمایند. حتی در مواردی که مجبور به قبول گناه خود شدهاند نیز احساس شرم ندارند و رفتار های آینده خود را تغییر نمی دهند.
۴- ارتباطات غیر صمیمانه:
به طور رایج گفته می شود که افراد مبتلا به اختلال سایکوپات ارتباط صمیمانه ای ندارند و نقل می کنند که زبان این افراد شیرین اما فاقد صحت و سلامت می باشد. یکی از اهداف این افراد برای برقراری دوستی و ارتباط با دیگر افراد، برقراری ارتباط با دیگران به منظور سود و یا لذت شخصی است.
۵- اعتماد به نفس بیش از حد:
یکی از مهم ترین ویژگی افراد روان ستیز، اعتماد به نفس بیش از حد و یا خود بزرگ بینی می باشد. این افراد در هنگام برقراری ارتباط با دیگران رجز خوانی می کنند و در سخنان این افراد تعریف های غیر واقعی دیده می شود.
۶- خودخواهی:
از دیگر ویژگی های بارز این افراد می توان به خودخواهی و یا خود محوری مرسی اشاره نمود. این افراد در عشق ورزیدن به دیگران ناتوان می باشند که به علت خودخواهی این افراد می باشد.
۷- علاقه به بروز خشونت:
با توجه به تست های گرفته شده از این افراد، به عمل آمده است که در برابر نا امیدی سطح تحمل پایینی دارند و در برابر پرخاش و رفتار های خشونت آمیز، تحملی از خود نشان نمی دهند. بلکه افرادی بسیار تحریک پذیر و پرخاشگر هستند که سبب می شود در سابقه این افراد درگیری های زیادی ذکر شده باشد.
نقطه ضعف سایکوپات
سایکوپاتها معمولا به دلایل رفتاری و روانی به عنوان افرادی که کمبود احساسات و توانایی هماحساسی به دیگران را ندارند، شناخته میشوند. این افراد ممکن است دارای نقاط ضعف زیر باشنداما توجه داشته باشید که این نقاط ضعف برای همه افراد سایکوپات صدق نمیکند و هر فرد ممکن است مشخصهها و نقاط ضعف خاص خود را داشته باشد.
↲ کمبود توانایی هماحساسی
سایکوپاتها نسبت به دیگران کمبود احساسات هماحساسی دارند و نمیتوانند به درستی با دیگران هماحساسی کنند یا احساسات آنان را درک کنند.
↲ نقص در ارتباطات انسانی
افراد سایکوپات ممکن است مشکلاتی در برقراری و حفظ ارتباطات انسانی داشته باشند به دلیل کمبود توانایی در ایجاد ارتباطات عمیق و معنیدار.
↲ نقص در تطبیق با قوانین و اجتماع
سایکوپاتها به دلیل عدم احترام به قوانین و اجتماعیت ممکن است مشکلاتی در ارتباط با سازمانها و جوامع داشته باشند.
↲ نقص در تعامل اجتماعی
این افراد ممکن است مشکلاتی در تعامل با دیگران داشته باشند، از جمله مشکلات در برقراری روابط معنیدار و پایدار.
↲ عدم توانایی در ابراز احساسات
سایکوپاتها معمولا مشکلاتی در ابراز احساسات و نیازهای شخصی خود دارند و ممکن است به دلیل این مشکلات با مشکلات بیشتری مواجه شوند.
سایکوپات مرزی چیست؟
اصطلاح “سایکوپات مرزی” به افرادی اطلاق میشود که ویژگیهایی از هر دو دستهی سایکوپاتی و نرمالتی را دارا هستند. این افراد ممکن است برخی از ویژگیهای سایکوپاتیک را داشته باشند، اما نه به اندازهای که بتوانند به صورت رسمی تشخیص داده شوند. سایکوپاتها اغلب با ویژگیهایی مانند بیتوجهی به احساسات دیگران، کمبود توانایی هماحساسی، پرخاشگری، و عدم احترام به قوانین و مقررات شناخته میشوند. در مقابل، افراد نرمالتی اغلب احساس هماحساسی، احترام به دیگران، و توانایی برقراری روابط سالم را دارند. سایکوپاتهای مرزی به نوعی در میانهی این دو طیف قرار میگیرند. آنها ممکن است برخی از ویژگیهای سایکوپاتیک را داشته باشند، اما به صورت کلی نه به اندازهای که آنها را به عنوان یک سایکوپات تعریف کنند. افراد سایکوپات مرزی ممکن است با تنشها و مشکلات روانی روبرو شوند که نه به اندازهای که در سایکوپاتی معمولی دیده میشود، اما این وضعیت نیز نیاز به توجه و درمان روانپزشک دارد.
روش های درمان اختلال سایکوپات
درمان این اختلال، فرایند زمان بر و دشوار است. اما در موارد زیادی که فرد تحت نظر پزشکان و روانشناسان با تجربه به درمان خود ادامه داده باشد، این مشکل تا درصد قابل قبولی برطرف می شود. درمان هر فرد با توجه به شرایط و شدت علائم وی تعیین می گردد.
یکی از بهترین درمان های این افراد، کمک گرفتن از روان درمانی است که به آن گفتگو درمانی نیز گفته می شود. به این افراد می بایست در زمینه مدیریت خشم و خشونت، درمان سو مصرف الکل و مواد و… اطلاعات کاربردی داد. همچنین روان درمانی تحلیلی تاثیر مثبتی بر سلامت روانی افراد سایکوپات خواهد گذاشت اما در صورتی که این علائم شدید باشد، نیاز به درمان های پیشرفته تری خواهد بود.
دارو درمانی یکی از این موارد ذکر شده است که بسیاری از روان پزشکان در کنار روان درمانی از این گزینه استفاده به عمل می آورند. البته باید این نکته را مد نظر داشت که هیچ دارویی به طور مستقیم روی درمان اختلال شخصیت ضد اجتماعی تاثیر نمی گذارد. بلکه پزشکان از دارو ها برای کنترل علائمی همچون اضطراب و یا افسردگی استفاده می کنند. مصرف دارو باید تحت نظر یک پزشک با تجربه و ماهر باشد تا احتمال سو استفاده فرد از دارو را به حداقل برساند.
چگونه با یک فرد سایکوپات رفتار کنیم؟
ممکن است این سوال در ذهن شما شکل گرفته باشد که چگونه با یک فرد سایکوپات رفتار کنیم تا از خطرات او در آنان باشیم؟ مهم ترین نکته این است که از این افراد دوری کنید. صاحبان کسب و کار و شرکت ها نیز باید به روند استخدام خود آگاه باشند تا این افراد را شناسایی کنند و از استخدام کردن آن ها بپرهیزند. این افراد با اعتماد به نفس زیاد و به راحتی دروغ می گویند، بنابراین ممکن است در کسب و کار و زندگی افراد خلل ایجاد کنند. در قدم بعدی به نقاط ضعف خود آگاهی پیدا کنید. زیرا افراد سایکوپات به راحتی نقاط ضعف دیگران را شناسایی می کنند و با توجه به این نقاط ضعف، به فرد آسیب می رسانند. در نتیجه شما با تقویت کردن نقاط ضعف خود می توانید ا آسیب این افراد حفظ بمانید.
به این نکته توجه کنید که این افراد چرب زبان و دروغ گو هستند. بنابراین به قول ها، عذرخواهی ها و دروغ های آن ها توجه نداشته باشید و آن ها را با توجه به عمل و رفتار ارزیابی نمایید.
تفاوت اختلال ضد اجتماعی و سایکوپات
همان طور که بیان کردیم بسیاری از افراد ممکن است اختلال ضد اجتماعی را با اختلال سایکوپات یکی بدانند. اما این دو نوع اختلال با وجود تشابه های زیاد، با هم متفاوت هستند. یک تفاوت مهم بین این افراد وجود وجدان است. افراد سایکوپات وجدان ندارند و کار خود را اشتباه تلقی نمی کنند. اما افراد با اختلال ضد اجتماعی کمی وجدان دارند و می دانند که برخی از کار های آن ها اشتباه است، اما با وجود این آگاهی مرتکب آن عمل می شوند.
اختلال سایکوپات تا تبدیل شدن به قاتل سریالی
شاید اکثریت قاتلان سریال از اختلال شخصیت سایکوپات رنج ببرند اما تمام افراد سایکوپات به قاتل سریالی تبدیل نمیشوند. مسیر از اختلال سایکوپاتی تا تبدیل شدن به یک قاتل سریالی یک فرآیند پیچیده و تأثیرگذار است که متأثر از عوامل ژنتیکی، زیستی، روانشناختی، اجتماعی و فرهنگی است. اغلب افرادی که به شدت سایکوپاتی هستند به شدت خطرناک نیستند و به طور خودبخود به قاتل سریالی تبدیل نمیشوند. به طور کلی، تبدیل شدن از یک فرد سایکوپات به یک قاتل سریالی نتیجهای پیچیده و چندعاملی است که نیازمند تحلیل عمیق و دقیق از شرایط و عوامل مختلف است.
در نهایت…
همان طور که مطالعه کردید، سعی کردیم تا شما عزیزان را با اختلال سایکوپات بیشتر آشنا کنیم و اطلاعات مختصر و مفیدی در زمینه علائم و روش درمان آن به شما دهیم. این افراد بسیار مغرور و خود شیفته بوده و به راحتی قادر به آسیب زدن به شما هستند، بنابراین سعی کنید تا حد ممکن از این افراد دوری کنید. در صورتی که شما عزیزان در زمینه سایکوپات نیاز به مشاوره و راهنمایی های بیشتری دارید می توانید با از طریق شماره ۰۲۱۲۲۰۱۶۶۹۳ با دکتر علیرضا جباری ارتباط برقرار کرده و نسبت به رفع مشکلات خود اقدام کنید.
*~ سوالات متداول اختلال سایکوپات ~*
ژنتیک – عوامل محیطی و فرهنگی – والدین – جنسیت
خیر، این افراد مسئولیت پذیر نبوده و به طور مکرر از تعهدات خود شانه خالی می کنند.
افراد مبتلا به این اختلال با مراجعه به روانپزشک و روانشناس می توانند بیماری خود را تحت کنترل قرار دهند.
زنان سایکوپات نیز دارای ویژگیهایی نظیر بیتوجهی به احساسات دیگران، کمبود توانایی هماحساسی و احترام به قوانین و مقررات هستند و میتوانند برای اطرافیان و جامعه خطرناک باشند.
بیتوجهی به احساسات دیگران، کمبود توانایی هماحساسی، پرخاشگری، عدم احترام به قوانین و مقررات از خصوصیات بارز فرد سایکو است.
افرادی که کمبود احساسات و هماحساسی دارند و نگرانی خود برای دیگران را به صورت بیتوجهی یا پرخاشگری نشان میدهند.
سایکو در روانشناسی به معنای روانی یا ذهنی است.
۰ دیدگاه