دکتر علیرضا جباری » بیش فعالی در بزرگسالان و ازدواج
مدت زمان مطالعه ۱۰ دقیقه

بیش فعالی در بزرگسالان و ازدواج

یکی از مشکلات رایجی که درصد قابل توجهی از بزرگسالان به آن مبتلا هستند، اختلال بیش فعالی است که به آن نقض توجه و یا ADHD نیز می گویند. این اختلال تاثیر منفی بر روابط و ازدواج فرد خواهد گذاشت. مطالعات و تحقیقات نشان می دهد درصد جدایی و طلاق در افرادی که به بیش فعالی دچار هستند، در مقایسه با سایر افراد بیشتر است. البته که عوامل زیادی روی روابط و زندگی زناشویی افراد تاثیر می گذارد اما افراد مبتلا به اختلال نقص توجه، از اثرات عصبی رفتاری آن تاثیر می پذیرند که حتی روی زندگی همسر خود نیز تاثیر منفی برجای خواهند گذاشت.

بیش فعالی و نقص توجه باعث به وجود آمدن سوء تفاهم، ناامیدی، نگرانی و مشکلاتی از این قبیل در رابطه می شود، اما افراد با به کارگیری راهکار هایی می توانند یک رابطه شادتر و سالم تر را برای خود بسازند. در این مقاله از سایت دکتر علیرضا جباری قصد داریم تا در زمینه بیش فعالی در بزرگسالان و تاثیر آن در ازدواج صحبت کنیم، پس تا انتها همراه ما باشید.

بزرگسال بیش فعال می تواند ازدواج کند؟

درست است که اختلال بیش فعالی تاثیر بسیار پر رنگی روی ازدواج دارد، اما به این معنی نیست که افراد نتوانند ازدواج کنند. به همین دلیل است که توصیه می کنیم پیش از ازدواج به شناخت کامل این اختلال بپردازید. زیرا بی توجهی به این موضوع می تواند تنش های زیادی را در زندگی مشترک به وجود آورد.

هر چند علائم افراد مبتلا به نقص توجه در افراد مختلف متفاوت است و در نتیجه اثرات مختلفی در ازدواج می گذارد. مهم این است که فرد مبتلا به بیش فعالی بداند که دنیای او با سایر افراد به خصوص همسرش فرق می کند. ذهن این افراد معمولاً به هم ریخته بوده و به همین دلیل ممکن است نتوانند روابط خوبی بسازند.

مهم ترین تاثیرات اختلال بیش فعالی بر ازدواج

همان طور که بیان کردیم، اختلال بیش فعالی (ADHD) در بزرگسالی می کند تاثیرات مهمی بر ازدواج بگذارد که در ادامه به مهم ترین تاثیرات آن اشاره خواهیم کرد:

 1- اختلال در توجه

افرادی که به بیش فعالی مبتلا هستند، به طور معمول مکالمات و موضوع های روزمره را به زودی فراموش می کنند. این موضوع سبب می شود که همسر وی به اشتباه فکر کند که او به حرفهایش گوش نمی دهد و آن ها را بی ارزش می داند. گاهی نیز جزئیاتی از زندگی فراموش می شود.

۲- مهارت های عملکردی ضعیف

در اکثر مواقع، فرد مبتلا به بیش فعالی قادر به انجام درست و منظم وظایفش نخواهد بود. در نتیجه به عنوان مثال اگر شما همسر فردی بیش فعال است، خانه شما نا مرتب و به هم ریخته خواهد بود.

۳- تکانش گر بودن

افراد درگیر اختلال بیش فعالی همه افکار خود را بدون اینکه به آن بیندیشند به زبان می آورند. این موضوع می تواند آسیب عاطفی زیادی به همسر فرد وارد کند. 

۴- طغیان های عاطفی

مبتلایان به نقص توجه در احساسات خود مشکل دارند. این افراد به راحتی عصبانی می شوند و در هنگام بحث به راحتی از کوره در می روند.

۵- وقت کافی برای زندگی خانوادگی ندارند

معمولا این افراد نمی توانند وقت کافی برای خانواده خود بگذارند و به صحبت کردن با همسر و فرزندان خود علاقه ندارند.

۶- استرس و خستگی

افراد با نقص توجه استرس دارند و در زندگی خود خستگی احساس می کنند. همین امر می تواند به تنش در روابط آن ها منجر شود.

۷- از بین رفتن تعادل کار و زندگی

افراد با بیش فعالی قادر نیستند بین کار و زندگی خود تعادل به وجود آورند، در نتیجه در زندگی کاری آن ها نیز اختلال شکل می گیرد.

قبل از ازدواج با فرد بیش فعال

نکات مهمی که قبل از ازدواج با فرد بیش فعال باید بدانید

توصیه می کنیم قبل از ازدواج با فرد دارای اختلال بیش فعالی، نکاتی را مد نظر قرار دهید تا ازدواج موفقی را داشته باشید. در قدم اول شما بایستی با اختلال بیش فعالی آشنا شوید. سعی کنید اطلاعات کافی درباره این اختلال کسب کنید و تاثیر آن را بر رفتار ها، احساسات و روابط بررسی کنید. این آگاهی به شما کمک می کند تا بتوانید چالش های پیش رو را پیش بینی کنید و با دانش آن ها را مهار کنید.

همچنین در گام بعد مهم آن که با شریک خود درباره علائم وی صحبت کنید. این گفتگو می تواند به شما در نحوه تاثیر این علائم بر زندگی روزمره اطلاعات مفیدی بدهد. در مورد چالش های مختلفی که ممکن است در آینده با آن ها مواجه شوید صحبت کنید. به عنوان مثال مدیریت استرس یک چالش بسیار مهم است که ممکن است در شرایط بحرانی رخ دهد. باید از قبل با شریک خود در مورد راه های مدیریت استرس صحبت کنید و توقعات خود را واضح بیان کنید تا در مواقع نیاز، به راحتی مشکل را پشت سر بگذارید. 

همچنین بسیار خوب است که در مورد مسئولیت ها توافق کنید و برنامه ریزی کنید که مسئولیت های مختلف زندگی مثل کار های خانه، مالی و مواردی از این قبیل چگونه تقسیم بندی می شود. با در نظر گرفتن این نکات، شما قادر خواهید بود یک تصمیم خوب در زمینه ازدواج با فرد بیش فعال بگیرید و یک رابطه پایدار و موفق بسازید.

الزام مشاوره قبل از ازدواج با فرد بیش فعال

باید بدانید که مشاوره قبل از ازدواج با فردی که به اختلال بیش فعالی مبتلا است، یک امر بسیار مفید و حتی بسیار ضروری می باشد.

کمک گرفتن از یک مشاور خوب به شما و شریک زندگی شما کمک می کند تا با اختلال بیش فعالی به درستی آشنا شوید و به طور منطقی و علمی تاثیراتی که این اختلال ممکن است بر زندگی روزمره شما بگذارد را درک کنید. یک مشاور با تجریه و ماهر به شما کمک خواهد کرد تا از همدیگر انتظارات واقعی و منطقی داشته باشید و بتوانید در مورد چالش ها و نقاط قوت و نقاش ضعف رابطه تان صحبت کنید. کمک گرفتن از یک مشاوره خوب سبب تقویت مهارت های ارتباطی زوجین می شود و به این ترتیب هر دو طرف یاد می گیرند که چگونه به صورت اصولی و موثر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

به طور کلی توصیه ما به شما این است که قبل از ازدواج با فرد بیش فعال حتما از یک مشاوره با تجربه کنم بگیرید تا یک رابطه قوی و سالم بنا کنید.

تفاوت های ازدواج با مرد بیش فعال و زن بیش فعال

همان طور که تا اینجای مقاله خواندید، ازدواج با شریکی که به بیش فعالی مبتلا باشد، چالش های زیادی دارد. با این حال بیش فعالی در مردان و زنان دارای تفاوت هایی بوده که در این قسمت از مقاله قصد داریم تا این دو را با یکدیگر مقایسه کنیم. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

مرد بیش فعال بیشتر در مسائل تمرکزی به مشکل بر میخورند. این افراد در حفظ تمرکز که روی وظایف و مسئولیت های روزمره مربوط می شود، دچار مشکل خواهند شد. همچنین ازدواج با مردان بیش فعال باعث شکل گیری یک ازدواج با رفتار های پر خطر خواهد شد.

✍️ بیشتر بخوانید: بیش فعالی (ADHD) در دختران

این در حالی است که زنان با اختلال نقص توجه بیشتر نوسانات خلقی داشته و افرادی احساساتی می باشند. ازدواج با زنان بیش فعال در سازماندهی و برنامه ریزی خانوادگی مشکل ایجاد خواهد کرد و گاها مشاهده شده که در مدیریت زمان به مشکل بر خواهند خورد. زنان بیش فعال در مقایسه با مردان بیش فعال کمال گرایی بیشتری دارند و این موضوع می تواند تاثیر منفی بر زندگی مشترک آن ها بگذارد.

به طور کلی می توان گفت تاثیر مردان بیش فعال در ازدواج بیشتر به مسائل فیزیکی پر خطر بر می گردد، در حالیکه زنان بیشتر درگیر احساسات خواهند شد و از این طریق بر زندگی زناشویی تاثیر خواهند گذاشت.

مشکلات رابطه زناشویی با فرد بیش فعال

بیش فعالی می تواند مشکلاتی در رابطه زناشویی زوجین به وجود آورد. بیش فعالی منجر به ایجاد فعالیت زیاد ولی بدون احساس آرامش و استراحت خواهد شد. این موارد در کنار هم سبب شکل گیری مشکلاتی خواهد شد که در ادامه به برخی از مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد.

افراد بیش فعال در تعیین کردن اولویت ها و برنامه ریزی و زمان بندی وظایف روزمره خود مشکل دارند و این امر سبب می شود فشار های زیادی بر روی همسر و سایر اعضای خانواده آن ها وارد شود و رابطه زناشویی را دستخوش تغییر کند.

در شرایطی که از زوجین رابطه به بیش فعالی مبتلا باشند، زمان مشترک برای فعالیت هایی مثل صحبت های عاطفی کم خواهد بود و این کاهش ارتباط عاطفی می تواند احساس نزدیکی بین زوجین را کم کند و بر مشکلات زناشویی آن ها بیافزاید.

بیش فعالی سبب خستگی و استرس در افراد می شود و این خستگی و استرس اثر منفی روی عملکرد جنسی آن ها خواهد گذاشت. در نتیجه رضایت جنسی کاهش خواهد یافت و نیاز های همسر بر طرف نمی شود.

کنترل و مدیریت بیش فعالی بعد از ازدواج

اما راه حل کنترل و مدیریت بیش فعالی بعد از ازدواج چیست و باید چکار کنیم؟ یک روش کارآمد، استفاده از دارو های درمان بیش فعالی است. اما باید به خاطر داشته باشید تنها استفاده از دارو کافی نخواهد بود و لازم است تغییرات رفتاری نیز در زندگی ایجاد شود. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا چند مورد از مهم ترین راه های کنترل و مدیریت بیش فعالی بعد از ازدواج را عنوان کنیم.

جر و بحث نکنید و سعی کنید ارتباط درست برقرار کنید:

 به یاد داشته باشید که جر و بحث با فرد دچار اختلال بیش فعالی نه تنها نتیجه مثبتی ندارد، بلکه تنها وضعیت را بدتر خواهد کرد. پس بهترین قدم این است که ارتباط درستی شکل دهید. سعی کنید شریک خود را بهتر بشناسید و با انجام کار هایی که به وی حس خوب می دهد، او را خوشحال کنید. سعی کنید مشکلاتی را که وی را ناراحت می کند بررسی کنید و تا جای ممکن از جر و بحث خودداری کنید.

مسئولیت خود را بشناسید و به درستی انجام دهید:

از مهم ترین نکاتی که زوجین باید به آن توجه کنند، این است که مسئولیت خود را در زندگی مشترک بشناسند و به آن عمل کنند. مسئولیت مهم یک همسر، کمک کردن به همسرش است. یک همسر مسئولیت پذیر باید روش های درمانی همسر خود را بشناسد و آن ها را پیگیری کند.

به علائم و رفتارهای همسرتان توجه کنید و سعی کنید شخصیت اصلی او را بشناسید:

باید علائم و رفتار های همسرتان را بشناسید، این گونه می توانید رفتار هایی که سبب عصبانیت فرد می شود را شناسایی کنید و از آن جلوگیری کنید.

در نهایت اما..

همان طور که مطالعه کردید، متوجه شدید که بیش فعالی یک اختلال شایع بوده که ممکن است ها فردی به آن مبتلا باشد. مهم این است که فرد تاثیرات آن را در زندگی خود بشناسد و بتواند با مهارت هایی آن را کنترل کند تا یک ازدواج موفق داشته باشد. در صورتی که شما عزیزان در زمینه بیش فعالی در بزرگسالان نیاز به مشاوره و راهنمایی های بیشتری دارید می توانید از طریق شماره های موجود در سایت با بهترین روانپزشک و رواندرمانگر تهران ارتباط برقرار کنید و نسبت به رفع مشکلات خود اقدام نمایید.

*~ سوالات متداول درباره ازدواج با فرد بیش فعالی ~*

علایم بیش فعالی در بزرگسالان چیست؟

از مهم ترین علائم نقص توجه در بزرگسالان می توان به فراموشی، مشکلات عاطفی، عدم توانایی درست فکر کردن و… اشاره کرد.

بیش فعالی چه تاثیری بر زندگی مشترک خواهد گذاشت؟

تنهایی، عصبانیت، استرس، ناامیدی و مشکلاتی از این قبیل مهم ترین تاثیرات بیش فعالی بر زندگی مشترک است.

آیا ازدواج با فرد بیش فعال کار درستی است؟

تنها در صورتی که از مشاوره درست و ماهر کمک بگیرید، می توانید از نتیجه ازدواج خود راضی باشید.

دکتر علیرضا جباری

دکتر علیرضا جباری

متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر در تهران، دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان،  دارای گواهینامه بین الملی در درمان های متمرکز بر هیجان Emotion focused therapy تحت نظر Juliett beeking، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دوره تخصصی رواندرمانی و تراپی تحت نظر اساتید و سوپرویژن از اساتید مربوطه، روانپزشک و رواندرمانگر سازمان بین اللملی پزشکان بدون مرز در پروژه جنوب تهران از سال 98 تا کنون، روانپزشک و رواندرمانگر در بیمارستان بین اللملی کیش از سال 97 تا کنون
برچسب ها:
مقالات مرتبط
دلتنگی بعد از مهاجرت

دلتنگی بعد از مهاجرت

یکی از تجربیات رایج و طبیعی که بسیاری از مهاجران با آن روبه ‌رو می‌شوند، احساس دلتنگی بعد از مهاجرت است. این احساس به دلیل فاصله‌ گیری از خانواده و دوستان، دوری از محیط آشنا و مواجهه با شرایط جدید...

اثرات جسمانی غم و اندوه و درمان قطعی آن

اثرات جسمانی غم و اندوه و درمان قطعی آن

بسیاری از مردم به اشتباه بر این باورند که اندوه یک احساس منفرد است، اما در واقع اندوه واکنشی چند وجهی و اغلب غیرقابل کنترل است که انسان پس از یک رویداد دردناک یا آسیب زا، مانند مرگ یکی از عزیزان،...

اختلال کمبود توجه در بزرگسالان

اختلال کمبود توجه در بزرگسالان

اختلال کمبود توجه در بزرگسالان یکی از مشکلات جدی و خطرناک است که عدم درمان و اهمیت به آن می‌تواند مشکلات فردی و اجتماعی فراوانی برای بیمار به وجود بیاورد. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند ممکن...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + پنج =