اختلال کمبود توجه در بزرگسالان یکی از مشکلات جدی و خطرناک است که عدم درمان و اهمیت به آن میتواند مشکلات فردی و اجتماعی فراوانی برای بیمار به وجود بیاورد. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند ممکن است در به خاطر سپردن اطلاعات، تکمیل کارها، سازماندهی وظایف و تمرکز با مشکل روبرو شوند. این افراد اغلب با مشکلات عاطفی، اجتماعی و رفتاری دست و پنجه نرم میکنند. در حال حاضر شواهد نشان میدهد که در حدود ۴ درصد از بزرگسالان به این اختلال مبتلا هستند. برای اینکه اطلاعات بیشتری در مورد این اختلال جدی و آسیب زا به دست بیاورید پیشنهاد میشود تا پایان این مقاله از سایت دکتر علیرضا جباری همراه ما باشید.
اختلال کمبود توجه در بزرگسالان چطور است؟
اگر بخواهیم به طور دقیقتر برای شما در مورد اختلال کمبود توجه در بزرگسالان صحبت کنیم باید بگوییم که این مشکل یکی از رایجترین اختلالات سلامت روان است و به دو گروه ۱- بیتوجهی و ۲- بیشفعالی دستهبندی میشوند.
افرادی که به این بیماری مبتلا شدهاند نمیتوانند به مدت طولانی روی یک کار تمرکز کنند و تحریک پذیری بالا و رفتارهای پرخاشگرانه از خود نشان میدهند. این اختلال ممکن است در هر سن و سالی به وجود بیاید به طوری که امکان ابتلا نوجوانان تا میانسالان وجود دارد. این اختلال بیشتر در دوران کودکی ایجاد میشود و همان موقع نیز بهترین زمان جهت درمان یا کنترل آن است در صورتی که اقدامی برای درمان آن صورت نگیرد میتواند تا بزرگسالی نیز ادامه داشته باشد.
علائم نقص توجه در بزرگسالان
- کم آوردن زمان جهت انجام کارها
- تکانشی شدن برخی از رفتارها
- عدم اولویت بندی برای کارها و بینظمی
- انجام چندین کار به طور همزمان و به دست آوردن نتایج ضعیف
- کار کردن بیش از اندازه و در نتیجه بی حوصلگی
- ناامیدی از شرایط نامطلوب و اهمال کاری
- عدم توانایی در انجام برنامهریزی
- ایجاد تغییرات قابلتوجه در خلق و خو برای یک دوره کوتاه مدت
علت ایجاد اختلال کمبود توجه در بزرگسالان چیست؟
از مهمترین علتهای اختلال کمبود توجه در بزرگسالان میتوانیم به سبک زندگی مدرن اشاره کنیم. بزرگسالانی که زندگی پرسرعت و پر استرسی دارند بیشتر در معرض ابتلا به این اختلال هستند. علاوه بر این، ژنتیک و عوامل وراثتی نیز میتواند در ایجاد این مشکل دخیل باشد. برای مثال افرادی که والدین آنها مخصوصا پدرانشان به این اختلال مبتلا بودهاند نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
به طور کلی وجود این مشکل در کودکی و عدم درمان آن میتواند از اصلیترین علتهای آن در بزرگسالی باشد. در حال حاضر کودکان امروزی که در معرض بازیهای ویدیویی، پیام رسانهای سریع و نمایشهای تلویزیونی هستند ممکن است در بزرگسالی به اختلال عدم تمرکز مبتلا شوند. امکان دارد بتوان تاثیرات محیطی و عوامل اجتماعی را نیز در ایجاد این مشکل در بزرگسالان موثر دانست.
تست عدم تمرکز در بزرگسالان
امروزه تستهای مختلفی در روانشناسی و روانپزشکی وجود دارند که میتوانند عدم تمرکز در بزرگسالان و علت به وجود آمدن آن را تشخیص دهند. در حال حاضر تست عدم تمرکز IVA یکی از بهترین و استانداردترین تستهایی است که میتوان اقدام به ارزیابی تمرکز و توجه در بزرگسالان کرد. البته این تست بیشتر برای کودکان مورد استفاده قرار میگیرد اما برای بزرگسالان نیز قابل استفاده است.
در صورتی که به یک روانپزشک یا بهترین رواندرمانگر برای این مشکل مراجعه کنید ممکن است او در ابتدا از پرسشنامه غربالگری برای شما استفاده کرده و چند تست را بپرسد. علاوه بر این تستهای آنلاین و آماده نیز میتواند در تشخیص عدم تمرکز به شما کمک کند به هر حال موضوعی که باید در نظر داشته باشید این است که روشهای گوناگونی برای انجام تست و بررسیهای دقیق وجود دارد که میتواند در تشخیص بهتر این بیماری به شما کمک شایانی کند.
انواع اختلال کمبود توجه در بزرگسالی
به طور کلی اختلال کمبود توجه در بزرگسالان دارای انواع مختلفی است و به ۳ دسته اصلی تقسیم بندی میشود:
۱. نوع قالبا بیتوجهها
این افراد در اکثر مواقع برای تمرکز و توجه روی کارها و انجام آنها دچار مشکل میشوند.
۲. نوع قالبا بیش فعال- تکانشی
این افراد اکثرا دارای علائمی مانند بیقراری و قطع حرف دیگران بوده و در انتظار کشیدن و منتظر چیزی بودن مشکل دارند.
۳. نوع ترکیبی اختلال کمبود توجه
این افراد به صورت همزمان علائم هر دو نوع بیتوجهی و بیش فعالی بزرگسالی را از خود نشان میدهند و ممکن است در هر لحظه یکی از دو مورد ذکر شده را داشته باشند.
برای درمان نقص توجه در بزرگسالان چه کنیم؟
در صورتی که خود یا اطرافیان به این اختلال مواجه شدهاید همواره این سوال را خواهید پرسید که برای درمان آن چه کنیم؟ به عبارتی بهترین درمان برای اختلال کمبود توجه در بزرگسالان کدام است؟ در پاسخ باید بدانید که موارد زیر از مهمترین راههای درمانی این بیماری است که باید حتما زیر نظر بهترین متخصص روانپزشک در پیش گرفته شود:
- استفاده از انواع داروهای درمانی
- استفاده از نوروفیدبک
- رفتار درمانی توسط روانشناس
- رفتار درمانی برای والدین توسط مشاوره متخصص
- انجام فعالیتهای فیزیکی و ورزش مانند کاراته، بدنسازی و تکواندو
- رعایت یک رژیم غذایی سالم و حذف کافئین و قندهای ناسالم
اما بهترین راه درمانی را میتوانیم کمک گرفتن از یک مشاوره متخصص و با تجربه معرفی کنیم. مشاوره و روانشناس در این زمینه به بزرگسالان کمک میکند تا بتوانند بر بیماری خود غلبه کرده و به مرور زمان این مشکل کنترل یا به طور کامل درمان شود.
تفاوت اختلال نقص توجه ADD با پیش فعالی ADHD
- اختلال ADD مولفههای بیش فعالی را نداشته و فقط نشان دهنده بینظمی، فراموشکاری و بیعلاقگی است.
- اختلال ADHD نشان دهنده اختلال بیش فعالی کمبود توجه است و این افراد انرژی فراوانی دارند که قابل کنترل نیست.
- اختلال ADHD مربوط به اعصاب و روان است اما ADD به طور مستقیم ربطی به اختلالات روحی نداشته اما برخی از افراد برای بیتوجهی از این اصطلاح استفاده میکنند.
چه زمانی برای اختلال کمبود توجه در بزرگسالی به روانپزشک مراجعه کنیم؟
بهترین زمان برای درمان اختلال کمبود توجه در بزرگسالان هنگامی است که این افراد متوجه علائم این بیماری شوند. مواردی مانند حواس پرتی، فراموشکاری، بینظمی، عدم توانایی در انجام فعالیتهای بی سر و صدا، بی قراری دست و پا، تکان خوردن اندامها، حرف زدن زیاد و بیش از اندازه از برخی مهمترین علائم این اختلال هستند. در چنین شرایطی نیاز است تا افراد پس از مواجه شدن با این اختلال هرچه سریعتر به روانپزشک مراجعه کنند. در نظر داشته باشید در صورتی که اطراف شما فردی با این علائم وجود دارد نیاز است تا برای بررسی و درمان، او را به نزد روانپزشک یا روانشناس ببرید تا بیماری او پیشرفت نکند.
*~ سوالات متداول درباره اختلال کمبود توجه در بزرگسالان ~*
بله؛ با کمک انجام یکسری اقدامات و مراجعه مداوم به یک پزشک با تجربه میتوان این اختلال را درمان کرد.
فراموشکاری، عدم تمرکز صحبت کردن زیاد عدم توانایی در آرام نشستن و پریدن بیش از اندازه وسط حرف دیگران از برخی مهمترین علائم این اختلال است.
به طور کلی در صورتی که اختلال کمبود توجه درمان نشود میتواند مشکلات فردی، اجتماعی و روانی فراوانی برای فرد و اطرافیان به وجود بیاورد.
۰ دیدگاه