دکتر علیرضا جباری » اضطراب منتشر یا فراگیر (GAD)
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

اضطراب منتشر یا فراگیر (GAD)

احساس اضطراب یا نوعی استرس اغلب طبیعی است. به عنوان مثال، بسیاری از افراد زمانی که با مشکلات مالی، مشکلات در محل کار یا مشکلات خانوادگی مواجه می شوند، احساس اضطراب می کنند. اما گاهی اضطراب ها از حالت عادی خود خارج شده و می تواند زندگی فرد را مختل کند. چنین مشکلات اغلب با نام اختلال اضطراب شناخته می شوند که اضطراب منتشر یا فراگیر یکی از آن ها است. اما اختلال اضطراب منتشر چیست؟ به منظور آشنایی بیشتر با علل و علائم اختلال اضطراب فراگیر تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

اختلال اضطراب منتشر چیست؟

این طبیعی است که هر از گاهی احساس اضطراب کنید. اما تنش و اضطراب مداومی که شما را از انجام زندگی روزمره باز می دارد ممکن است نشان دهنده یک اختلال اضطراب فراگیر باشد. اختلال اضطراب فراگیر یا GAD (Generalized anxiety disorder) که با نام اضطراب منتشر نیز شناخته می شود، یک وضعیت مزمن اضطراب و استرس است که معمولاً بدون هیچ گونه محرک خارجی به وجود می آید.

افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر از اضطراب شدید مداوم رنج می برند که معمولاً با علائم جسمی همراه است. این اختلال ممکن است در هر مرحله از زندگی فرد شروع شود، اما معمولا بین دوران کودکی و میانسالی ایجاد می شود. تعداد موارد ثبت شده این اختلال در افراد میانسال بیشترین میزان را دارد و با افزایش سن تعداد آنها کاهش می یابد.

علت اختلال اضطراب منتشر چیست؟

مانند سایر اختلالات و بیماری های روانی، علت اصلی این بیماری ناشناخته است. با این حال ممکن است ناشی از ترکیبی از عوامل ژنتیکی، رفتاری، رشدی و تعدادی از عوامل دیگر باشد. یکی از عوامل خطر برای ایجاد اختلال اضطراب منتشر، وجود استرس در خانواده و دوره های طولانی مدت استرس است. مدارهای مغزی مرتبط با ترس و استرس نقش مهمی در اختلال اضطراب فراگیر دارند، اگرچه مکانیسم های مسئول فعال کردن این اختلال ناشناخته هستند.

مطالعات روی دوقلوها و خانواده ها نشان می دهد که ژن ها در شکل گیری اختلالات استرس نقش دارند. مشکلات دوران کودکی و حمایت بیش از حد والدین هر دو با پیشرفت بعدی اختلال اضطراب فراگیر مرتبط هستند. همچنین مهم است که دلایل پزشکی استرس مانند اختلالات تیروئید را قبل از تشخیص رد کنید.

علائم اختلال اضطراب منتشر

اختلال اضطراب فراگیر توسط راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی به اضطراب و استرس مزمن، بیش از حد در مدت شش ماه یا بیشتر توصیف می شود. افراد مبتلا به این اختلال معمولاً علاوه بر علائم روانی از مشکلات جسمی رنج می برند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

علائم روانی اضطراب منتشر

از مهمترین نشانه های اختلال GAD می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اضطراب یا وسواس مداوم در مورد موضوعات و باورهای خاص
  • ناتوانی در رهایی از وسواس
  • ناتوانی در استراحت یا فکر نکردن به همه چیز
  • مشکل در تمرکز
  • اضطراب ناشی از زمزمه هایی که ذهن بیمار را به خود مشغول می کند
  • استرس و ترس از تصمیم اشتباه
  • برخورد منفی و احساس شکست با هر انتخاب

توجه داشته باشید که علائم اختلال اضطراب فراگیر مشابه علائم حملات پانیک، اختلال وسواس فکری-اجباری و سایر اشکال اختلالات اضطرابی است. همچنین، این اختلال ممکن است با سایر مشکلات مانند افسردگی و مصرف مواد مخدر یا الکل همراه باشد.

علائم فیزیکی اضطراب منتشر

همانطور که اشاره شد، اضطراب فراگیر اغلب با مشکلات جسمی همراه است که مهمترین آن عبارتند از:

  • درد و تنش های عضلانی
  • بیخوابی
  • تعریق
  • حالت تهوع
  • اسهال
  • سردرد

اختلال اضطراب فراگیر چگونه تشخیص داده می شود؟

انجام یک معاینه بالینی و شناسایی علائم اضطراب منتشر اولین قدم برای تشخیص این اختلال است. در طی یک جلسه مشاوره، روانپزشک به گرفتن شرح حال کامل پزشکی و روانی از بیمار خواهد پرداخت. در برخی موارد پزشک برای اطمینان از عدم وجود بیماری های جسمی انجام آزمایشات خون و ادرار را توصیه می کند. برخی از علائم فیزیکی اضطراب ممکن است به علت بیماری رخ دهد، لذا بهتر است بیمار به یک متخصص غدد ارجاع داده شود.

درمان اضطراب منتشر

درمان اختلال اضطراب منتشر

درمان دارویی و شناختی رفتاری یا CBT (درمان رفتاری شناختی) رایج ترین نوع درمان برای این اختلال است. البته تغییر سبک زندگی، یادگیری مهارت های مقابله ای و استفاده از تکنیک های آرامش بخشی نیز می تواند کمک کننده باشد.

درمان دارویی

علائم و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر را می توان با داروها کنترل کرد. داروها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • داروهای ضد افسردگی
  • داروهای ضد اضطراب

روان درمانی

درمان شناختی رفتاری از جمله روش های درمان موثر است که در با برگزاری جلسات روان درمانی با هدف کنترل علائم اضطراب انجام می شود. علاوه بر این، ممکن است روانپزشک روش هایی برای کنترل اضطراب ارائه دهد. برای مثال پزشک روش هایی مانند یوگا، مراقبه و انجام فعالیت های بدنی منظم را توصیه می کند.

چگونه می توان از اختلال اضطراب فراگیر پیشگیری کرد؟

همانطور که اشاره شد، علت اصلی ایجاد اضطراب منتشر نامشخص است، اما می توان با رعایت برخی نکات از بروز و افزایش اضطراب های مزمن جلوگیری کنید.

  • به محض شروع علائم، به دنبال کمک باشید.
  • رویدادهای روزانه خود را مرور کنید تا متوجه شوید که چرا مضطرب هستید.
  • اولویت های خود را در زندگی تنظیم کرده تا زمان خود را سازماندهی کنید.
  • از مصرف مواد ناسالم مانند قهوه و استعمال دخانیات اجتناب کنید.

عوارض اختلال اضطراب فراگیر

این اختلال باید همانند سایر اختلالات اضطرابی درمان شود، زیرا اختلال اضطراب منتشر نه تنها باعث اضطراب می شود، بلکه ممکن است عوارض دیگری را به همراه داشته باشد.

  • مانع از پیش رفتن عادی زندگی بیمار می شود.
  • در تمرکز و انجام مسئولیت های روزانه دچار مشکل می شوید.
  • در طول روز وقت و انرژی بیهوده صرف می کنید.
  • خواب را مختل می کند.
  • این بیماری ممکن است باعث افسردگی شود.
  • تمایل بیمار به مصرف مواد یا الکل افزایش می دهد.
  • وضعیت جسمی مانند مشکلات گوارشی و قلبی ایجاد خواهد کرد.

کلام آخر

اضطراب منتشر یا فراگیر نوعی اختلال اضطراب است که شخص بیش از حد یا به طور غیرواقعی نگران حوادث آینده و گذشته است. در حقیقت بیمار اضطرابی را بدون محرک خارجی و دلیل مشخص تنها بر اساس نشخوارهای فکری خود تجربه می کند که باعث بروز مشکلات روحی و جسمی خواهد شد. همچنین، این اختلال اغلب با سایر اختلالات استرس، مانند افسردگی یا اختلال مصرف مواد همراه است.

اختلال اضطراب فراگیر معمولاً با دارو درمانی یا درمان شناختی رفتاری درمان می شود، اما شرایط همزمان باید با جلسات درمانی مناسب برطرف شود. در پایان توصیه می شود در صورت مشاهده علائم اختلال اضطراب منتشر یا فراگیر به بهترین روانپزشک تهران مراجعه کنید.

دکتر علیرضا جباری

دکتر علیرضا جباری

متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر در تهران، دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان،  دارای گواهینامه بین الملی در درمان های متمرکز بر هیجان Emotion focused therapy تحت نظر Juliett beeking، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دوره تخصصی رواندرمانی و تراپی تحت نظر اساتید و سوپرویژن از اساتید مربوطه، روانپزشک و رواندرمانگر سازمان بین اللملی پزشکان بدون مرز در پروژه جنوب تهران از سال 98 تا کنون، روانپزشک و رواندرمانگر در بیمارستان بین اللملی کیش از سال 97 تا کنون
برچسب ها:
مقالات مرتبط
اختلال شخصیت اسکیزوئید 

اختلال شخصیت اسکیزوئید 

اختلال شخصیت اسکیزوئید (SPD) یک بیماری مزمن و فراگیر است که با انزوای اجتماعی و احساس بی تفاوتی نسبت به افراد دیگر مشخص می شود. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، اغلب به عنوان افراد دور یا گوشه...

علائم اعتیاد به ماده مخدر گل و درمان آن

علائم اعتیاد به ماده مخدر گل و درمان آن

این روزها نام ماده مخدر گل زیاد به گوشمان می رسد. ماریجوانا که با نام گل در میان افراد شناخته می شود، یکی از مشتقات شاهدانه محسوب می شود. مصرف گل، این مادّه مخدر تاثیر مستقیمی بر سیستم اعصاب مرکزی...

درمان وسواس فکری بدون دارو

درمان وسواس فکری بدون دارو

درمان وسواس فکری بدون دارو امکان‌ پذیر است و می‌توان با استفاده از روش‌ های روان ‌درمانی مانند رفتار درمانی شناختی (CBT)، مدیتیشن، تمرینات آرامش‌بخش و ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی، به طور موثری...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 14 =